God hälsa, läsare av min blogg. Sjukdomar där TSH är förhöjd är vanligtvis förknippade med en minskning av sköldkörtelfunktionen och mycket sällan med förhöjd körtelfunktion. Jag har redan skrivit om detta ämne i min artikel "High TTG. Möjliga orsaker "Om du inte har läst det ännu rekommenderar jag starkt att läsa den. I det gav jag en beskrivning av alla möjliga orsaker för att öka graden av TSH i blodet.

Denna artikel handlar om detta. Med minskad sköldkörtelfunktion, dvs. I hypotyreoidism föreskrivs ersättningsterapi med tyroxinpreparat. Den korrekta dosen tyroxin bör minska förhöjd TSH, men det är inte alltid möjligt att uppnå önskat resultat.

I min övning observerade jag olika orsaker till brist på effekt av terapi. Nu, när jag har möjlighet att svara på frågor online, var jag övertygad om att problemet är väldigt populärt. Därför bestämde jag mig för att skriva denna artikel, där jag kommer att försöka lista alla orsaker till bristen på terapi som är känd för mig när TSH är förhöjd.

TSH ökade och minskar inte eftersom...

Hoppa över en dos eller ta ett oregelbundet läkemedel

Den vanligaste orsaken är en missad dos. För att minska TSH-nivån i varje specifikt kliniskt fall behövs en individuell dos tyroxin, som läkaren kan välja under en längre tid, och jag kommer att berätta varför, men lite senare.

Om du saknar att ta drogen eller tar det oregelbundet, får du inte den effektiva dosen och resultatet av kontrollen blir otillfredsställande - TSH kommer inte att minska alls eller minska, men bara lite. Det finns fall där TSH inte minskar, men till och med ökar, jag kommer att prata om detta senare.

Varför händer detta? Det verkar vara möjligt att ta tyroxin regelbundet under de senaste 2-3 veckorna, men resultatet blir fortfarande inte det vi vill? Saken är att detta hormon svarar långsamt för att ta drogen och först efter 6-8 veckor kommer det att vara klart hur denna dos verkar på förhöjd TSH.

Detta gäller särskilt i fall där endast en dos tyroxin väljs. Om mottagningen är oregelbunden är det trots allt oklart vilken dos du äntligen tog och det är därför svårt för läkaren att bestämma om ytterligare taktik när du kommer till en andra dos.

Ta drogen varje dag, eftersom en frisk person producerar tyroxin dagligen, och kroppen behöver det också varje dag. Och målet med terapi är att modellera normal utsöndring av hormonet.

Tar drogen samtidigt som man äter

Den näst vanligaste orsaken är bortseendet för regeln att "ta drogen på morgonen, strikt 30 minuter före en måltid." Om du tar drogen omedelbart före eller efter en måltid, absorberas ca 50% av läkemedlet, och därför är dosen otillräcklig. Ta strikt 30 minuter före måltiderna.

Vissa frågar: "Och om du kan tåla inte 30 minuter innan du äter, men mer?". I det här fallet säger jag att det inte spelar någon roll, det viktigaste, i en tom mage och senast 30 minuter, och det faktum att det tar lite mer tid - det spelar ingen roll.

I min artikel "Hur man tar tyroxin", säger jag dig mer om detta.

Dividing dosen i flera doser

Det händer att jag hör från patienter att de delar den dagliga dosen tyroxin i flera doser, till exempel före frukost och före lunch. De säger att doktorn så ordinerat. Detta är en missuppfattning eftersom läkemedlet inte behöver delas inom 24 timmar.

Det tas samtidigt på morgonen. Varför? Hos en frisk person uppträder toppen av utsöndringen av detta hormon tidigt på morgonen, och kroppen är inställd på exakt det här läget, och när du tar det också till lunch, störs den naturliga rytmen, som inte kan bära något bra.

Thyroxin, ett sköldkörtelhormon, är ett uppvaknande hormon, och när du tar det på andra halvan av dagen kan du utveckla sömnstörning, eftersom det i slutet av dagen inte kommer att slutföra dess effekt.

Dela inte p-piller, ta det helt.

Långa raster i att ta drogen

Mycket ofta tar vissa människor raster i att ta drogen i flera månader, med hänvisning till läkemedlets skadlighet eller utveckling av missbruk. Detta är inte nödvändigt, för Efter avbrytande av koncentrationen av sköldkörtelhormon minskar och TSH ökar igen.

Syntetiska preparat av thyroxin, oavsett om det är euthyrox, L-tyroxin eller något annat läkemedel, upprepa fullständigt i sin struktur det naturliga humana thyroxinet som produceras av sköldkörteln. Och det betyder att det ger en effekt liknande humant thyroxin.

Många frågar mig om biverkningarna av detta läkemedel. Hur kan ditt biverknings hormon? Ja, allergiska reaktioner eller individuell intolerans kan inträffa, men detta förekommer inte på hormonkomponenten, utan på hjälpämnena som finns i någon tablett.

L-tyroxinpreparat är helt ofarligt och inte beroendeframkallande. Drogen måste tas under avbrott länge under kontroll av TSH.

Försämring av välbefinnande på grund av att drogen tas

Vissa patienter avbryter drogen själv och förklarar att försämringen av hälsa, hjärtklappning, smärta i hjärtat, arytmier. En sådan reaktion på läkemedlet är inte en bieffekt och kräver inte fullständig avskaffande av läkemedlet.

Det här är en läkemedelsöverdos situation, och det kräver en minskning. I det här fallet kan du donera blod på en TSH på oplanerad basis och kontakta din läkare med eventuella klagomål och klar analys av TSH. Förhöjd TSH i testresultat avvisar överdosering av läkemedlet.

Eller, självständigt, reducera (inte avbryta) dosen av läkemedlet tagen av 50% och efter 2 månader för att se TSH, då han svarade på reduktionen i doseringen. Om TSH blir högre än normalt betyder det att de har minskat för mycket och du måste lägga till igen, men inte 50%, men 25%. Till exempel tog du 100 mcg per dag och du kände dig dålig, du reducerade den med 50 mcg, och efter 2 månader är TSH-nivån 6 mED / l. Så du behöver inte lägga till 50 mg, men bara 25 mg per dag.

Omvänt, om TSH är normalt, behöver du inte lägga till något och den här dosen passar dig.

Men detta system är lämpligt för unga människor och de som inte lider av hjärtsjukdomar och blodkärl. Om det finns sådana sjukdomar och det finns smärtor, hjärtklappningar, då är det i detta fall inte rekommenderat att uppnå det ideala värdet av TSH, det är möjligt att det är något förhöjt.

Förfalskad medicin

En av orsakerna till misslyckanden för att kompensera hypothyroidism är förfalskad medicin. Tyvärr har detta blivit en vanlig förekomst. Om du inte gjorde alla de fel som beskrivits ovan kan du göra följande. Köp ett nytt läkemedelspaket, helst ett annat företag, och drick det i en månad. Om saken var riktigt i beredningen, då tar medicinen från ett annat förpackning att förbättra resultaten av TSH.

Otillräcklig dos av tyroxin

Det har funnits fall när allt verkar vara gjort korrekt, och TSH är inte reducerat eller dessutom blir det ännu större. Inte den sällsynta anledningen - den här dosen är inte tillräcklig, bara för dig. Den enda lösningen skulle vara att öka dosen. Detta är mycket viktigt vid doseringsvalet, men ibland med en redan stabil dos vid nästa kontroll upptas en ökning av hormoninnehållet.

Här spelar rollen av det faktum att sjukdomen kan utvecklas, och om 6 månader. eller till och med för ett år sedan för dig var denna dos tillräcklig, men nu har behovet av tyroxin ökat.

Under säsongerna finns det också ett annat behov av drogen, till exempel kan dosen minska med sommaren och öka igen på vintern.

Hur mycket du behöver lägga till din dos av läkemedlet kommer att bestämma din läkare redan.

Otillbörlig kontroll av TSH

Vissa läkare och patienter rusar till valet av sin dos och skickar analysen i förväg. TSH ändras helt till denna dos först efter 6-8 veckor. Att donera tidigare ger ingen mening.

Men det händer också. Patienten hade hypothyroidism i flera år, som hon inte behandlade. TSH har ökat avsevärt. Då var hon ordinerad terapi, tittade efter den föreskrivna tiden och TSH minskade något, då ökade hon igen dosen och såg efter 8 veckor och igen samma sak. De började tänka, uteslutna alla orsaker. Det drogs slutsatsen att med långvarig obehandlad hypothyroidism kan TSH återgå till normal inom några månader.

I det här fallet beslutades att lita på indikatorerna för fri T4, vilket borde vara nästan vid normens övre gräns. Det är det.

Hypothyroidism ersättning är en långvarig ockupation, och inte alla har tillräckligt med tålamod och uthållighet, även läkare. Det finns inget att oroa dig om du går ett par månader med förhöjd TSH medan L-thyroxin är aktiv.

Jag har allt. Slutligen rekommenderar jag att du läser artikeln "Om sköldkörteln är förstorad..." där jag berättar för dig hur du självständigt kan undersöka sköldkörteln.

Hur man dricker L-thyroxin med hypothyroidism

Den allvarligaste typen av hypothyroidism hos sexuellt mogna människor är myxedem, kretinism i barndomen.

Vad är hypotyreoidism?

Sköldkörteln är den viktigaste länken i det endokrina systemet, vars resultat är syntesen av jodhaltiga sköldkörtelhormoner tyroxin och triiodotyronin och kalciumregulerande hormonkalcitonin. Sköldkörteln normala funktion är en förutsättning för hjärnans, hjärnans, musklerna, reproduktionssystemet, stödmetabolismens normala aktivitet.

Balansen av sköldkörtelhormoner är nödvändig för kroppen att:

  • syreupptagning av celler
  • proteinbildning (material för nya celler),
  • stimulera nedbrytningen av fettceller,
  • stabilitet av reproduktiv funktion
  • bli ett hälsosamt nervsystem,
  • bildandet av mentala förmågor
  • förbättra kroppsvärmen och så vidare.

I denna lista, inte alla kroppsfunktioner som påverkas av sköldkörtelhormoner. Men han visar också övertygande att med brist på hormoner uppträder deras brott.

Balansen av sköldkörtelhormon säkerställer kroppens fulla utveckling.

Hur produceras hormoner?

Huvudrollen spelas av hormonet thyroxin (T4), vars bildning kräver en vecka av jod (ungefär från jodhaltiga ämnen som kommer in i kroppen. Ämnen kommer in i matsmältningsorganet, jod absorberas i blodet, från blodomloppet till sköldkörtelcellerna och normen är 0 - 22, 0 nmol / l fri T4). Triiodothyronin (T3) är bildad från någon del av T4 (normalt 2, 6 - 5, 7 nmol / l fri T3). Blodloppet bär sköldkörtelhormoner i hela kroppen.

Över sköldkörteln arbetar kontrollen av hypofys hormonet - sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Avvikelse från T4-produktionen från normen leder till en ökning eller minskning av hormonet TSH, sköldkörtelcellerna får en signal om ett fel i systemet. Med brist på korrekt koncentration av tyroxin och triiodotyronin i blodet ökar syntesen av sköldkörtelstimulerande hormon dramatiskt, vilket leder till en ytterligare produktion av sköldkörtelhormoner. Analys av TSH-indexet bestämmer noggrant hälsotillståndet för patienter med primär hypertyreoidism. Norm TSH utesluter som regel diagnosen. Diagnos av sjukdomen och behandlingen börjar med ett blodprov för hormoner. Behandling av hypothyroidism är alltid inriktad på upprättandet av hormonella nivåer.

Konsekvenserna av brist på sköldkörtelhormoner

Brist och hormonell obalans hos ett antal T4-, T3- och TSH-orsaker:

  1. deprimerad sinnesstämning,
  2. frossa,
  3. slöhet, hypersomnia,
  4. hämning av mentala reaktioner
  5. försvagning av minne och uppmärksamhet
  6. andfåddhet
  7. kramper och muskelsmärta
  8. skört hår, naglar, torr hud,
  9. predisposition till förstoppning,
  10. beroende av fetma.

Bland icke-smittsamma mänskliga sjukdomar är jodbriststörningar vanliga. Dessa inkluderar en förstorad sköldkörtel-endemisk goiter (diffus giftfri goiter). Förekomsten av sköldkörtelhormoner i kroppen under normen orsakar inte bara utseende av goiter, men kan orsaka irreversibel hälsorisk.

Jodbrist i utvecklingsfostret och hos unga barn kan leda till en minskning av mental utveckling (från oligofreni till kretinism), talproblem, hörselnedsättning, nedsatt fysisk utveckling.

Kvinnor lider av abnormiteter av reproduktiv funktion, åtföljd av missfall och döds barns födelse.

Vuxna upplever oegentligheter i tankeprocessen, en kraftig förlust av kognitiv funktion, och så vidare. Onormalitet. De mest negativa spåren av jodbrist påverkar de tidiga stadierna av barnets bildning, allt från fosterutveckling.

På planeten har över en fjärdedel av människor från hela jordens befolkning en onaturlig låg nivå av jodintag, vilket ökar sannolikheten för sköldkörtelsjukdom.

Huvudkällan av jod för kroppen är mat, bara en tiondel av efterfrågan kommer från vatten och från luften. Det dagliga behovet för spädbarn är 50 mcg, för barn upp till sex år - 90 mcg, upp till tolv år - 120 mcg, för ungdomar och vuxna - 150 mcg, för gravida och ammande kvinnor - cirka 200 mcg. Det är användbart att introducera produkter berikade med jod i kosten. Rödkaviar, persimmon, bovete, torsklever, tång är en ofullständig förteckning över sådana produkter.

Under hela sitt liv förbrukar en person ungefär en tesked jod.

Hur svarar kroppen på jodbrist?

Det finns en hel reform i sköldkörteln. En minskning av syntesen av thyroxin och triiodtyronin följs av en skarp aktivering av utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon. Förhöjda halter av hormon TSH bidrar till anpassningen till jodbrist. Joduppfyllningen av sköldkörteln är aktiverad, behandlingen av sköldkörtelhormoner accelereras, sköldkörteln växer och goiter framträder. Detta är manifestationen av organismens kompensationsförmåga, som är inriktade på att stabilisera thyroidhormonhemostasen i sköldkörteln.

När kroppens kompensationsmedel i ett konstant läge, jodbrist torkar ut, kommer ett stadium av utveckling av hypothyroidism, vilket orsakar störning i mental och fysisk utveckling. Hypertyreoidism manifesteras med bildandet av tyrotoxiskt adenom, diffus giftig goiter, vissa former av autoimmun thyroidit. Modern medicin alla jodbrist sjukdomar, betraktas som ett faktum av manifestation av hypothyroidism, är listade som stora problem. Hälso- och sjukvården i alla länder är inriktad på behandling och förebyggande av sjukdomar.

behandling

Nu, för behandling av hypotyreoidism, används substitutionsbehandling med levotyroxinpreparat - en syntetisk analog av sköldkörtelhormoner. Att använda droger som fungerar som hormoner bör vara med absolut eller relativ insufficiens av sköldkörtelfunktion. De stimulerar vitaliteten hos de celler som påverkas av hormonerna som syntetiseras i kroppen. Dessa analoger verkar på cellerna som de hormoner som syntetiseras i sköldkörteln interagerar.

Ett av dessa läkemedel - L-thyroxin (levothyroxin sodium), som är baserat på en syntetisk analog av sköldkörtelhormonet, är brett distribuerad för ersättning och undertryckande behandling. Om hypothyroidism diagnostiseras, hur man dricker L-tyroxin?

L-tyroxin är inte botemedel!

Om din TSH är förhöjd och din läkare ordinerar L-thyroxin, läs den här artikeln till slutet. Du kanske inte behöver detta läkemedel. Dessutom kan L-thyroxin utsättas för orimligt och orsaka biverkningar och orsaka hälsorisker. Jag gick igenom det på egen erfarenhet och försöker förklara allt på ett enkelt och förståeligt språk.

L-tyroxin är en syntetisk analog av thyroidhormontyroxin eller T4. När kan kroppen behöva en liknande farmakologisk ersättning? Självklart, när sköldkörteln inte producerar hormoner i en mängd som är nödvändig för ett hälsosamt och uppfyllande liv, det vill säga med brist på sköldkörtelhormoner.

Jag har ingen medicinsk utbildning, men jag har ett tänkande huvud och en trecifret IQ. Och det är tillräckligt för att förstå att baser är nödvändiga för att förskriva L-tyroxin!

Förhöjd TSH är inte en anledning att förskriva L-tyroxin. TSH över normal indikerar hypothyroidism, men inte en brist på sköldkörtelhormoner.

Om du tittar noggrant på formuläret med mina analyser, kanske du finner att med förhöjd TSH har jag inte ett underskott av sköldkörtelhormoner. Och detta är inte ett sällsynt fall - enligt data från Dr Ushakovs bok "Blodtest för sköldkörtelsjukdomar", har mer än 30% av patienter med hypothyroidism en hel del sköldkörtelhormoner i blodet. De kanske inte ens misstänker att de har hypothyroidism tills de av misstag kommer in på kontoret till endokrinologen (som det var fallet med mig).

Med förhöjd TSH har jag inte sköldkörtelhormonbrist.

Jag besökte det privata laboratoriet på egen hand och skickade den fullständiga listan över "som första gången" analyser, med rekommendationerna från Dr Ushakovs bok. Om du tar bort mellanlinjerna från denna blankett, lämnar endast TSH och anti-TG, kommer någon endokrinolog att diagnostisera dig med hypotyroidism och AIT och förskriva "behandling" med L-tyroxin. Jag var omedelbart ordinerad så mycket som 50 mcg!

Under tiden, enligt Andrey Valerievichs klassificering, kallas mitt tillstånd "Liten hypothyroidism med kompensation" och jag behöver ingen hormonersättningsterapi.

Guidning för patienter "Blodtest för sjukdomar i sköldkörteln"

Det handlar om kompensation! Jag ger en definition från läroboken "Blodtest för sköldkörtelsjukdomar":

Kompensation är ett tillstånd av ett organ, system eller hela organismen, där det finns tillräckligt med möjligheter att fullt ut säkerställa funktionell aktivitet, inklusive under svåra förhållanden.

Tyvärr glömmer de flesta läkare helt naturligt de mänskliga kroppens naturliga adaptiva och kompensationsförmåga. Som de säger: "Dåligt när du inte vet, och till och med glömde!"

Därför ser de i alla fall av förhöjd TSH en brist på sköldkörtelhormoner. Behandling - L-tyroxin. För att höja kan Yodomarin fortfarande utse.

Och igen vänder vi oss till läroboken:

Om blodprovet avslöjade värdena för T4sv. och T3sv. vid det optimala är införandet av en ytterligare mängd av samma hormoner med läkemedlet vanligtvis inte nödvändigt, oberoende av antalet TSH.

Enligt Dr Ushakov motsvarar medelvärdet medeltalet 50% av referensintervallet.

Och vad man ska göra i en situation när värdena för T4sv. och T3sv. Finns de i de första 25% av referensintervallet, eller allmänt under det normala?

Här måste du presentera begreppen subkompensation och dekompensation. Det blir enklare för dig om du ritar ett segment på ett papper som ska visa referensintervallet för ditt laboratorium och dela det i fyra lika delar. Segmentets första del motsvarar de första 25% av referensintervallet. Om dina värden T4sv. och T3sv. faller i denna klyfta, detta indikerar en subkompensatorisk mängd sköldkörtelhormoner. Dr Ushakov beskriver detta tillstånd som ett början hormonbrist (med TSH> 10).

I detta tillstånd är det nödvändigt att starta rehabiliteringsbehandling så snart som möjligt, riktade mot sjukdomsgrunden. Men de flesta läkare ordinerar L-tyroxin, och inte i små doser, men redan i medeldoser (50-75 mcg).

Staten när TSH> 10 och T4sv. och T3sv. mindre vanligt kallas "måttlig hypothyroidism med sköldkörteln dekompensation". I detta fall indikeras L-tyroxin i små och medelstora doser.

Det är nödvändigt att förstå vilken roll L-tyroxin spelar i dessa fall. Endast hjälp! Den stöder endast funktionella processer, men leder inte till återhämtning.

1. Kräver ett blodprov för sköldkörtelhormonnivåer. komplett analys innehåller indikatorer på TSH, T3cv, T4cb, T3 totalt, T4 totalt, anti TPO och anti TG;

2. Kräva grunden för utnämningen av ett hormonellt läkemedel i ett medicinskt dokument

3. Om läkaren inte kan förklara för dig varför han förskriver L-tyroxin eller endast styrs av TSH-indikatorn - överlämna själv nödvändiga tester och dechiffrera dem med hjälp av patientens lärobok "Blodtest för sköldkörtelsjukdomar" av Dr Ushakov.

Om reparativ behandling inte genomförs tvingas patienten att ta L-tyroxin under resten av sitt liv för att upprätthålla en tillräcklig nivå av hormoner. Detta är lämpligt för en analfabeter, men inte särskilt bra för patienten.

Med hjälpåtgärder förbättras inte enheten av ett organ (kroppsdel, system). Dessutom bidrar någon substitution till motsvarande omstrukturering i kroppen. En av sidorna av en sådan anordning är reduktionen av organets strukturella sammansättning (i detta fall sköldkörteln) och dess funktionella förmågor.

Jag kommer att säga på ett enkelt sätt: Om en läkare sätter dig på L-tyroxin och inte utför restorativ behandling riktad mot sjukdomen, då skadar du med dessa åtgärder. Ju längre du tar L-tyroxin desto mer minskar sköldkörtelvävnaden och dess kompensationsförmåga. Och desto hårdare blir det för en behörig läkare att "ta bort" dig från L-tyroxin. Men ingenting är omöjligt - titta bara på resultaten från Dr Ushakovs patienter. L-tyroxin kan ångras.

Helst bör en kompetent läkare sträva efter att genomföra behandlingen på ett sätt som gradvis minskar dosen och slutligen överge hormonersättningsterapi.

Du har förmodligen en fråga: "Vad är en återställande behandling? Vad syftar det till? " I allmänhet vill jag säga att i modern medicin avser "behandling" någon medicinsk manipulation. Ofta orsakar sådana åtgärder biverkningar, skador och leder till funktionshinder. Officiell medicin i sin nuvarande form kan inte ge patienten full återhämtning. Läkare har inte medicin för hypothyroidism och AIT.

Och det verkar som om det inte finns något sätt ut ur denna endokrinologiska dödsfall, om man inte tar hänsyn till ett faktum: de naturliga mekanismerna för självläkning läggs i varje persons kropp. Du behöver bara höra vad kroppen vill berätta om sitt tillstånd. Det är nödvändigt att förstå essensen av hypothyroidism och AIT, varför kroppen beter sig på detta sätt, varför TSH stiger och antikroppar produceras. Jag började gissa mycket när mina symptom på hypothyroidism, med förändring av livsvillkor till mer gynnsamma, försvann helt. Senare hittade jag bekräftelse på mina gissningar i Dr Ushakovs böcker - för närvarande den enda läkaren i Ryssland som verkligen behandlar sina patienter och inte sätter sig ner på TSH.

Rehabiliteringsbehandling är skapandet av gynnsamma förutsättningar för kroppens självläkning. Det kan innehålla en hel rad aktiviteter: livsstilsförändringar, byte till hälsosam kost, aktiv rekreation, fysioterapi, massage etc.

Jag vet att det låter för dig som "vanliga ord" och "inga specifika". Det är svårt att tro på möjligheten till regenerering av sköldkörteln och jag vill ha ett "magiskt piller" som kommer att ta bort alla symtom. Det är ännu svårare att erkänna att du gör något som är fel i ditt liv - du arbetar för hårt på stressigt arbete, du äter för mycket skräpmat, du äter för lite i frisk luft.

Om det är så rekommenderar jag dig att läsa både böcker av Dr. Ushakov - "Återställande av sköldkörteln" och "Blodtest för sjukdomar i sköldkörteln" och se sedan resultaten från hans patienter (bekräftad av laboratorietester och ultraljud).

Varför hormoner inte normaliseras efter att ha tagit tyroxin?

God hälsa, läsare av min blogg. Sjukdomar där TSH är förhöjd är vanligtvis förknippade med en minskning av sköldkörtelfunktionen och mycket sällan med förhöjd körtelfunktion.

Denna artikel handlar om detta. Med minskad sköldkörtelfunktion, dvs. I hypotyreoidism föreskrivs ersättningsterapi med tyroxinpreparat. Den korrekta dosen tyroxin bör minska förhöjd TSH, men det är inte alltid möjligt att uppnå önskat resultat.

I min övning observerade jag olika orsaker till brist på effekt av terapi. Nu, när jag har möjlighet att svara på frågor online, var jag övertygad om att problemet är väldigt populärt. Därför bestämde jag mig för att skriva denna artikel, där jag kommer att försöka lista alla orsaker till bristen på terapi som är känd för mig när TSH är förhöjd.

TSH ökade och minskar inte eftersom...

Hoppa över en dos eller ta ett oregelbundet läkemedel

Den vanligaste orsaken är en missad dos. För att minska TSH-nivån i varje specifikt kliniskt fall behövs en individuell dos tyroxin, som läkaren kan välja under en längre tid, och jag kommer att berätta varför, men lite senare.

Om du saknar att ta drogen eller tar det oregelbundet, får du inte den effektiva dosen och resultatet av kontrollen blir otillfredsställande - TSH kommer inte att minska alls eller minska, men bara lite. Det finns fall där TSH inte minskar, men till och med ökar, jag kommer att prata om detta senare.

Varför händer detta? Det verkar vara möjligt att ta tyroxin regelbundet under de senaste 2-3 veckorna, men resultatet blir fortfarande inte det vi vill? Saken är att detta hormon svarar långsamt för att ta drogen och först efter 6-8 veckor kommer det att vara klart hur denna dos verkar på förhöjd TSH.

Detta gäller särskilt i fall där endast en dos tyroxin väljs. Om mottagningen är oregelbunden är det trots allt oklart vilken dos du äntligen tog och det är därför svårt för läkaren att bestämma om ytterligare taktik när du kommer till en andra dos.

Ta drogen varje dag, eftersom en frisk person producerar tyroxin dagligen, och kroppen behöver det också varje dag. Och målet med terapi är att modellera normal utsöndring av hormonet.

Tar drogen samtidigt som man äter

Den näst vanligaste orsaken är bortseendet för regeln att "ta drogen på morgonen, strikt 30 minuter före en måltid." Om du tar drogen omedelbart före eller efter en måltid, absorberas ca 50% av läkemedlet, och därför är dosen otillräcklig. Ta strikt 30 minuter före måltiderna.

Vissa frågar: "Och om du kan tåla inte 30 minuter innan du äter, men mer?". I det här fallet säger jag att det inte spelar någon roll, det viktigaste, i en tom mage och senast 30 minuter, och det faktum att det tar lite mer tid - det spelar ingen roll.

I min artikel "Hur man tar tyroxin", säger jag dig mer om detta.

Dividing dosen i flera doser

Det händer att jag hör från patienter att de delar den dagliga dosen tyroxin i flera doser, till exempel före frukost och före lunch. De säger att doktorn så ordinerat. Detta är en missuppfattning eftersom läkemedlet inte behöver delas inom 24 timmar.

Det tas samtidigt på morgonen. Varför? Hos en frisk person uppträder toppen av utsöndringen av detta hormon tidigt på morgonen, och kroppen är inställd på exakt det här läget, och när du tar det också till lunch, störs den naturliga rytmen, som inte kan bära något bra.

Thyroxin, ett sköldkörtelhormon, är ett uppvaknande hormon, och när du tar det på andra halvan av dagen kan du utveckla sömnstörning, eftersom det i slutet av dagen inte kommer att slutföra dess effekt.

Dela inte p-piller, ta det helt.

Långa raster i att ta drogen

Mycket ofta tar vissa människor raster i att ta drogen i flera månader, med hänvisning till läkemedlets skadlighet eller utveckling av missbruk. Detta är inte nödvändigt, för Efter avbrytande av koncentrationen av sköldkörtelhormon minskar och TSH ökar igen.

Syntetiska preparat av thyroxin, oavsett om det är euthyrox, L-tyroxin eller något annat läkemedel, upprepa fullständigt i sin struktur det naturliga humana thyroxinet som produceras av sköldkörteln. Och det betyder att det ger en effekt liknande humant thyroxin.

Artikeln beskriver i detalj sköldkörtelhormonerna och vilken roll de utför i människokroppen.

Många frågar mig om biverkningarna av detta läkemedel. Hur kan ditt biverknings hormon? Ja, allergiska reaktioner eller individuell intolerans kan inträffa, men detta förekommer inte på hormonkomponenten, utan på hjälpämnena som finns i någon tablett.

L-tyroxinpreparat är helt ofarligt och inte beroendeframkallande. Drogen måste tas under avbrott länge under kontroll av TSH.

Försämring av välbefinnande på grund av att drogen tas

Vissa patienter avbryter drogen själv och förklarar att försämringen av hälsa, hjärtklappning, smärta i hjärtat, arytmier. En sådan reaktion på läkemedlet är inte en bieffekt och kräver inte fullständig avskaffande av läkemedlet.

Det här är en läkemedelsöverdos situation, och det kräver en minskning. I det här fallet kan du donera blod på en TSH på oplanerad basis och kontakta din läkare med eventuella klagomål och klar analys av TSH. Förhöjd TSH i testresultat avvisar överdosering av läkemedlet.

Eller, självständigt, reducera (inte avbryta) dosen av läkemedlet tagen av 50% och efter 2 månader för att se TSH, då han svarade på reduktionen i doseringen. Om TSH blir högre än normalt betyder det att de har minskat för mycket och du måste lägga till igen, men inte 50%, men 25%. Till exempel tog du 100 mcg per dag och du kände dig dålig, du reducerade den med 50 mcg, och efter 2 månader är TSH-nivån 6 mED / l. Så du behöver inte lägga till 50 mg, men bara 25 mg per dag.

Omvänt, om TSH är normalt, behöver du inte lägga till något och den här dosen passar dig.

Men detta system är lämpligt för unga människor och de som inte lider av hjärtsjukdomar och blodkärl. Om det finns sådana sjukdomar och det finns smärtor, hjärtklappningar, då är det i detta fall inte rekommenderat att uppnå det ideala värdet av TSH, det är möjligt att det är något förhöjt.

Förfalskad medicin

En av orsakerna till misslyckanden för att kompensera hypothyroidism är förfalskad medicin. Tyvärr har detta blivit en vanlig förekomst. Om du inte gjorde alla de fel som beskrivits ovan kan du göra följande. Köp ett nytt läkemedelspaket, helst ett annat företag, och drick det i en månad. Om saken var riktigt i beredningen, då tar medicinen från ett annat förpackning att förbättra resultaten av TSH.

Otillräcklig dos av tyroxin

Det har funnits fall när allt verkar vara gjort korrekt, och TSH är inte reducerat eller dessutom blir det ännu större. Inte den sällsynta anledningen - den här dosen är inte tillräcklig, bara för dig. Den enda lösningen skulle vara att öka dosen. Detta är mycket viktigt vid doseringsvalet, men ibland med en redan stabil dos vid nästa kontroll upptas en ökning av hormoninnehållet.

Här spelar rollen av det faktum att sjukdomen kan utvecklas, och om 6 månader. eller till och med för ett år sedan för dig var denna dos tillräcklig, men nu har behovet av tyroxin ökat.

Under säsongerna finns det också ett annat behov av drogen, till exempel kan dosen minska med sommaren och öka igen på vintern. Hur mycket du behöver lägga till din dos av läkemedlet kommer att bestämma din läkare redan. Och du prenumererar på blogguppdateringar för att få nya artiklar om sköldkörteln och inte bara...

Otillbörlig kontroll av TSH

Vissa läkare och patienter rusar till valet av sin dos och skickar analysen i förväg. TSH ändras helt till denna dos först efter 6-8 veckor. Att donera tidigare ger ingen mening.

Men det händer också. Patienten hade hypothyroidism i flera år, som hon inte behandlade. TSH har ökat avsevärt. Då var hon ordinerad terapi, tittade efter den föreskrivna tiden och TSH minskade något, då ökade hon igen dosen och såg efter 8 veckor och igen samma sak. De började tänka, uteslutna alla orsaker. Det drogs slutsatsen att med långvarig obehandlad hypothyroidism kan TSH återgå till normal inom några månader.

I det här fallet beslutades att lita på indikatorerna för fri T4, vilket borde vara nästan vid normens övre gräns.

Hypothyroidism ersättning är en långvarig ockupation, och inte alla har tillräckligt med tålamod och uthållighet, även läkare. Det finns inget att oroa dig om du går ett par månader med förhöjd TSH medan L-thyroxin är aktiv.

Jag har allt. Slutligen rekommenderar jag att du läser artikeln "Om sköldkörteln är förstorad..." där jag berättar för dig hur du självständigt kan undersöka sköldkörteln.

Hur tar man L-tyroxin med min TSH och AT TPO?

Namn: Elena, Kharkov.

Fråga: Jag är 57 år gammal. TSH - 6,3. Antikroppar mot TPO - 205,4. Jag tog L-tyroxin med 50, men vad gör jag nu med sådana indikatorer?

Dina TSH-resultat har en mycket liten avvikelse från normen.

Sköldkörtelstimulerande hormon producerar hypofysen, dess uppgift är i sin tur att främja syntesen av thyroxin (T3) och triiodotyronin (T4).

Förklaring av doktorn om T3, T4, TSH, AT TPO

Denna process är viktig för normal metabolism, produktion av proteiner och energiresurser. För en fullständig bild skulle det därför vara nödvändigt att känna till parametrarna för dessa två hormoner för tillfället.

Om nivån av T3 och T4 är normal, troligtvis kommer vi alla att tala om subklinisk hypothyroidism, och med det är symptomen svaga eller frånvarande.

När det gäller analysen av AT till TPO beror det på hur testet utfördes.

Om det här var en ELISA-teknik, är indikatorn normal hos kvinnor över 50 år, inte högre än 50 IE / ml.

Med immunoluminescerande analys kan värdet uppnå upp till 100 Me / ml.

Du har överskridit gränsen. Denna effekt uppträder när immunsystemets antikroppar som ett resultat av olika faktorer börjar uppleva sköldkörtelzymer som främmande och farliga och försök att bekämpa dem.

Hos kvinnor under klimakteriet och klimakteriet är detta fenomen inte ovanligt, och orsaken till detta är hormonell anpassning.

L-tyroxin är ett läkemedel vars huvudsakliga aktiva ingrediens (levothyroxin) utför samma funktioner som T3 och T4.

Aktiviteten av detta element beror på den föreskrivna dosen - i små mängder ger den en anabole effekt.

Vid högre stimulerar ämnesomsättningen, stimulerar oxidativa reaktioner, hävdar nedbrytningen av fetter, proteiner och kolhydrater.

Frågan är hur länge du tog drogen och vad var indikatorerna innan du tog det?

Normalt anpassar läkaren dosen varannan månad tills indikatorerna normaliseras.

Beräkningen beror också på patientens ålder och vikt samt huruvida andra läkemedel ordineras, till exempel jodomarin.

Enligt dina resultat av TSH, kan läkemedlets mängd minskas, men frågan kvarstår, vad är orsaken till den höga AT till TPO.

Det här är vad du behöver ta reda på från din läkare. Kanske måste analysen återföras.

Svar från endokrinologen till dina frågor

En kvalificerad endokrinolog med erfarenhet av mer än 10 år fortsätter att svara på dina frågor. Fråga dina frågor i kommentarerna om du vill få en gratis svarendokrinolog.

Fråga 1 (Alyonushka)

God eftermiddag fick jag diagnosen hypothyroidism. Mina analyser:
TTG-5,22 ml
T4 ALLMÄNT-61,46 nmol
T4 FREE-11,28 pmolL
Antikroppar mot TPO-0,38 edml
ANTIBODIER TG-4,99 edml
Även ökat prolaktin-48,5

Hej, du har subklinisk hypothyroidism, vilket bara uppenbaras av en ökning av TSH. Du bör ta L-thyroxin för att korrigera detta tillstånd. Om på grund av 25 mg av TSH-läkemedlet inte minskas, ska dosen ökas. Men gör det bara efter att ha hört en heltid endokrinolog. Barn med funktionshinder är födda endast i närvaro av obehandlad hypothyroidism hos en gravid kvinna. Om du uppnår en minskning av TSH och mot denna bakgrund att du blir gravid, kommer barnet att bli födt friskt. Givetvis, förutsatt att du tar L-tyroxin under hela graviditeten och regelbundet donerar blod för TSH och Free T4. När det gäller användningen av joddroger, håller jag med din läkare, eftersom det kan öka den befintliga hypothyroidismen. Det finns många anledningar att inte bli gravid, så kontakta familjeplaneringskontoret för detta. Särskilt om du inte kan tänka ett barn inom ett år.

Fråga 2 (Olga G.)

Hej, 2011 fick jag diagnosen autoimmun hypothyroidism. ttg i 2011 10,35 mikron mU ml, 2012 4,97, 2014 4,81. Jag tog inget för sköldkörteln. Normalisering av TSH-nivån skedde godtyckligt, jag var bara rädd för att dricka hormoner, även om endokrinologen föreskrev jod för mig. tecken på hypothyroidism observerades: en liten viktförändring från 60 till 70 kg med en tillväxt på 1 m 56 cm i 10 år, håravfall och försämring av deras struktur, torr hud uppträdde. I år skrev endokrinologen mig 200 mg jodomarin och metformin. Sköldkörteln visar en hypoechoisk bildning 6 * 6 * 9mm. Ska jag dricka sköldkörteln odomarin?

Hej, normalisering av TSH-nivån uppträder ibland oberoende, eftersom AIT också är en sjukdom som kan passera. För närvarande har endokrinologen inte skrivit dig hormoner. Iodomarin är ett jodläkemedel (du får samma jod från mat, men vanligtvis räcker det inte med i mat). Det bör tas regelbundet, eftersom detta kommer att förhindra ytterligare problem. Metformin är ordinerat för korrigering av kolhydratmetabolism och har ingen relation till sköldkörtelns arbete.

Fråga 3 (Shugla Pavlychev)

Välkommen! Jag är 44 år, höjd - 159 cm, vikt - 57 kg, kön - kvinna. Blodtestresultat: TSH - 0.190 μIU / ml, T3cv - 3,4 pg / ml, T4cv - ng / dl, ultraljud - höger lobstorlek: 3.21 - 2.44-5.34cm, V-21.86ml. knölar från 0,3 cm till 1 cm, ekokonstruktion - inhomogen, eko - ökad. Vänsterbandstorlek: 2,98-2,28-5,3 cm, V-18,96 ml, echostruktur - heterogen, ekogenitet - ökad. hypoechoformationer upp till 0,2 cm. Isthmus 0,74 cm, i TsDK intensifieras blodflödet. Vänligen ge råd om vad som kan sägas om dessa resultat.
ANVÄNDNING AV ENDOKRINOLOGIST
Hej, resultaten från testen visar att du har sänkt hormonet TSH. T3 gratis är inom normala gränser, men du kan se T4 gratis, av en slump, indikerar inte. Du har också en förstorad sköldkörtel. Troligtvis är diagnosen följande: autoimmun sköldkörtelit med knutpunkt, hypotyreoidism. För att bekräfta diagnosen bör du göra en ytterligare undersökning: donera blod mot antikroppar mot TPO och punktera de noder som är lika och större än 10 mm. Med resultaten, var noga med att hänvisa till den inre endokrinologen, eftersom du behöver starta hormonersättningsterapi (Eutirox, L-thyroxin, etc.). Läkaren kommer att ordinera dosen efter undersökningen.
Fråga 4 (Nailya Minnigulova)

Jag är 55 år gammal, höjd 142cm, vikt var 54kg ett hundra 40kg. Vad framträder förkalkning i sköldkörtelnoden?

Hej, förkalkningar i noderna uppstår på grund av deponering av kalciumsalter. Detta är typiskt för noder som existerar länge. Calcinates själva påverkar inte nivån av sköldkörtelhormoner och kan inte vara orsaken till viktminskning. Du bör ha ett blodprov för TSH, T4-fri och antikroppar mot TPO. Om det finns noder över 10 mm, är det nödvändigt att göra en punktering av dessa noder under kontroll av ultraljud.
Fråga 5 (Natalia Pchelintseva)

Kära doktor! Igår gjorde vi en ultraljud av sköldkörteln, till en son - 6 år och 8 månader. vikt - 30 kg, körtelvolym - 5 cm kub (men normalt borde det vara 4,7 cm kub, som doktorn sa), diffusa förändringar i sköldkörteln. volymen av lobe: höger-3.7 hypoechoic foci i hela körteln, vänster lobe - 1,3, kärlkörteln: måttligt hypervaskulär. Vi kommer att skriva in i kadettskolan, jag skulle vilja veta med en sådan ultraljud, är det möjligt att träna? och vilken typ av prov som fortfarande behöver passera.

Hej, en liten utvidgning av sköldkörteln kan bero på brist på jod i kosten. För att klargöra barnets hälsa, ta ett blodprov för hormoner TSH och gratis T4. Utan dessa analyser är det svårt att svara på din fråga. Endast slutningen av en ultraljud kan inte vara en anledning till oro. Det är nödvändigt att utvärdera barnet och resultaten av undersökningen som helhet. Besök en heltid endokrinolog när du får resultatet av hormonprov. Börja ta iodomarin, efter tre månader, gör om ultraljudet.

Fråga 6 (Elena Ustyuzhanina)
Hej, jag är Elena -50let, rost148 viktklassen 45.S 8 diagnos -gipotireoz följaktligen dricka hormoner all zhizn.Do nyligen var det neploho.Seychas Jag plågades av olyckor som brist på aptit med illamående och yrsel. svaghet, letargi, störd sömn, krossar i hjärtat, tungt huvud och tänkte därmed tung och depressivnye.Byla vid en mottagning på terapeuten - IRR -distoniya.Analizy bra ökade något socker Pew L-tyroxin doser 50.Hochu testas för hormoner men vad Jag vet inte normen, men vi måste få en tid med en endokrinolog - hela problemet. Även om jag förstår att du fortfarande behöver komma dit. Var vänlig och be om att behandlingen av vegetativ dystoni inte hjälper. Kanske är det här sköldkörteln som plågar mig så mycket?

ANVÄNDNING AV ENDOKRINOLOGIST
Hej, symtomen är lik hypotyroidism, men det är omöjligt att säga säkert utan resultaten av undersökningen. Hormonhastigheterna hos vissa centra är olika, så de måste ange inom parentes de normala värdena på deras laboratorium. Begreppet vegetativ-vaskulär dystoni är väldigt vag. Med denna diagnos är det nödvändigt att behandla nervsystemet, ta lugnande medel, det rekommenderas att lämna, normal sömn. För ökat blodsocker - ta ett test för glukostolerans. Det ska göras gratis i kliniken på bosättningsorten. Med resultaten från denna analys och hormon test, var noga med att besöka en endokrinolog.

Fråga 7 (Galina Neuvarueva)
I AIT i 10 år är jag 63 år vikt 73 kg höjd 62cm tog L-tyroxin 75mg känner åldersanpassad blodtrycksökning när du ändrar väder på grund metiochu och ogiltiga puls tendens att bradykardi, men förstoppning sedan födseln ibland svullnad i benen slutar dricka hormon TSH -75 Vad ska man göra? Naturligtvis fortsätter hormonet!
ANVÄNDNING AV ENDOKRINOLOGIST
Hej, du borde definitivt fortsätta ta L-tyroxin i samma dosering. Besök en endokrinolog så snart som möjligt, eftersom detta tillstånd bör kontrolleras av en läkare på plats. Efter en månad från starten av drogen överlämnar du blodtestet för TSH igen. Gör också en ultraljud av sköldkörteln. När det gäller ökningen av blodtrycket - måste du börja dagligt intag av antihypertensiva läkemedel. Vanligtvis börjar behandlingen med ett enda läkemedel och en liten dos. Urvalet av läkemedlet är en terapeut eller kardiolog vid kliniken. Detta kommer att vara en profylaktisk tryckökning, vilket innebär att det kommer att rädda dig från allvarliga komplikationer - ett stroke eller ett hjärtinfarkt.

Fråga 8
Hallå Min dotter är 13 år, höjden är 143 cm, vikten är 34 kg. Resultaten av hennes blodprov: T4 fri-1,15 ng / dl, TSH-2,670 | IE / ml, AT-TPO - 25,33 IE / ml. Ultraljud: typisk plats; kapseln är bevarad, enhetlig tunn; konturerna är klara, ojämna, kuperade, polycykliska; dimensionerna är Dex-15,19 * 16,80 * 47,74 mm., Sin-13,53 * 16,88 * 47,19 mm., V isthmus - 0,54 cm kub. Volym: Dex-5,79 cm. Kub, Sin-5.11 cm. Kub., Volym 11,44 cm. Kub, (N-3.22-11.13 cm. Cub.). Strukturen är heterogen, tyazhistnye strukturer hypertogen vänster och höger. Ekogeniteten är ojämn, områdena med låg ekogenitet växlar med områdena högre echogenicitet. Elasticiteten bevaras, den totala ekogeniteten är högre än syklonkörtelns ekchogenicitet. Vascular mönster av parenchyma av Shch.Zh. i färgkodade lägen: höger och vänster symmetrisk, ändrad: signifikant vinst till 1-2 matskedar. OPK: 20-40 och mer än 40%. Topografiska-anatomiska relationer av Sh.Zh. med muskler och organ förändras inte. Uz-tecken: Differentierar autoimmunprocessen i Sh.Zh. (hypertrofisk thyroidit) med diffus nodal goiter. Vänligen kolla vad som kan sägas om dessa resultat. Tack.

ANVÄNDNING AV ENDOKRINOLOGIST
Hej, din dotter har en diffus giftfri goiter. Om du bor i ett område med minskat jodinnehåll i miljön kallas denna goiter endemisk. Baserat på analysernas resultat är flickans hormonella nivå i ordning. En gång på 6 månader rekommenderar jag att göra ett blodprov för TSH. Om detta hormon ökas eller minskas, upprepa omedelbart blodet på T4 fritt och på antikroppar mot TPO. Var uppmärksam på dotterens näring, eftersom man ofta uppträder när det saknas protein och vitaminer. Du ska också ta iodomarin 200 mg dagligen i 6 månader. Bli registrerad hos en heltid endokrinolog, eftersom barnet behöver ständig övervakning av sin hälsa.

FRÅGA 9
Olesya Ivanova
hej jag är 20 år gammal, höjd 158 vikt 63 Resultat: StudieResultatReferensvärdenTement T4 gratis 11,7 pmol / l9,0 - 22,0 pmol / lTTG 1,83 mU / l0,4 - 4,0 mU / lAT-TPO

153 kommentarer för "Ansökan från endokrinologen till dina frågor"

God dag!
Jag är 25 år gammal, jag planerar ett andra barn, i 3 månader har jag druckit duphaston, eftersom cykeln var med långa förseningar. Passerade serumhormoner 5 och 9 dagars cykel, är resultatet 2390 mkIE TSH, tyroxin, 83,72 nM, 10,74 mlU luteiniserande hormon, follikudostimuliruyuschy 3,83 mlU, prolaktin 304,20 mkIE, 1,80 nmol progesteron, dehydroepiandrosteron sulfat 5,86, antikroppar mot TP 282,80 IE. Jag gjorde en sköldkörteln ultraljud, resultat: Storleken är inte förstorad, läget är normalt, ärthmusen är 3 mm, den högra lobben är 18 med 15 med 46 mm, V är 5,9 ml, vänsterloben är 16 med 12 med 44 mm, V är 54,0 ml. Strukturen är ojämn med fält med låg ekogenitet utan tydliga konturer, ekot är jämnt normalt, konturerna är inte ens klara. Det finns inga fokala förändringar, inga ytterligare skador upptäcktes, vaskulering av parenkymen var inom det normala området, perifera lymfkörtlar ändrades inte. Slutsats: diffusa förändringar av sköldkörteln som en typ av sköldkörtelbete. Berätta för mig, vad betyder dessa resultat och är det möjligt att planera en graviditet? Ägglossning är konstant varje månad...

Kära alla Kapon,
Svaret från endokrinologen till din fråga är publicerad på denna sida http://mama12.ru/zdorovie/otvety-endokrinologa-3 vid nummer 15
Tack för att du frågade.

Elena Svar:
7 september 2017 kl. 18:33

Hej, jag är 29 år gammal tillväxt 164, Vaga 54,5 kg. Jag tar Quetiksol (50 mg neuroleptisk). Konsultation med en endokrinolog - diagnos av subklinisk hypothyroidism, alla hormoner och antikroppar är normala, förutom TSH-nivå 4.2. uppgraderas. ultraljud av sköldkörteln är fortfarande stor i storlek. Slutsats hypoplasi steg 1. Före administrering av quetiksola, i 03 2016, testades jag för thyroidhormon TSH i en hastighet av 1,7

Läkaren tilldelade dig 1 bord efter en måltid.

God eftermiddag, jag är 34 år gammal, 1,62 höjd, 58 kg vikt (innan syroedeni var 60) Jag passerade test för sköldkörtelhormoner, du kunde inte se vad som är fel: T3 totalt 1,09 T3 gratis. 3,27 T4 totalt 6.54 T4 friheter. 1,21 TSH (tyreotropin) 2280 AT-TG 45,9 TPO 12,36, dessutom blev jag mycket irriterad, hade en stark svettning, trötthet, depression under flera år (de senaste 2,5 åren och accepterar afabozol blev lite lättare), med jämna mellanrum uppstår hjärtsvikt i form av extrasystoler, trötthet, urolithiasis historia, XP. pyelonefrit, cystit, kronisk förstoppning var jag kan minnas från barndomen (nu gått på rå kost och förstoppning är borta, men lämnade flatulens), jag fortfarande bli mycket noga, hyper, alltid vill ha, oavsett makt, inte har överklagat till endokrinolog.

Kära Utfkyugoijp Fuygh
Svaret från endokrinologen till din fråga är publicerad på denna sida http://mama12.ru/zdorovie/otvety-endokrinologa-3 på nummer 10
Tack för att du frågade.

Hej, jag är 53 år. I oktober 2014, för första gången vid 52 år, diagnostiserades jag med subklinisk hypotyreoidism, efter att ha donerat blod för hormoner fanns det 2 resultat: TSH-6,3, AT-TPO-0. Vikt 80 kg, höjd -160 cm. För 7 år sedan var 60-62 kg. Endokrinologen gav mig L-tyroxin i 3 månader vid 0,25 mg i 2 veckor, därefter för 50 mg och en kort tid för 100 mg, men när takykardin började och elektrokardiogramet försämrades -turned 50 mg. Efter 3 månader beställde hon att jag bara tog TSH. Resultatet var 3,93 μMU / ml. Jag hoppades att de skulle avbryta eller minska dosen, men doktorn ökade det och diagnostiserad med hypertyreoidism. Nu måste jag dricka ytterligare 3 månader på jämna dagar - 50 mg var och 75 mg på udda dagar. Vill du förtydliga om du är ordinerad för sådana indikatorer, för hypertyreoidism-tyroxin? Blodsocker var 5,1, nu efter behandling 5, 5, de säger att det är normalt. Under behandlingen minskade inte vikten. Jag vill inte verkligen dricka hormoner, men läkaren är obekväma att säga, hon säger att det är nödvändigt. Jag är väldigt rädd för att sluta hormoner och få diabetes. Tack på förhand för ditt samråd.

Kära Tatiana
Svaret från endokrinologen till din fråga är publicerad på denna sida http://mama12.ru/zdorovie/otvety-endokrinologa-3 på nummer 13
Tack för att du frågade.

Avlägsnande av sköldkörteln vid 76 års ålder. Är det möjligt?

Kära kärlek
Svaret från endokrinologen till din fråga är publicerad på denna sida http://mama12.ru/zdorovie/otvety-endokrinologa-3 vid nummer 12
Tack för att du frågade.

God dag!
Jag är 15 år gammal, började nyligen märka torr hals och tryck. Jag gick igenom en ultraljudsskanning på sköldkörteln, resultaten visade förändringar (ökning). Skickas för att ta hormoner, resultaten är normala. (TTG 3.10ulU / ml, T3 2 / 20nmol / L, T4 91 / 0nmol / L, LH 94/24 mlU / ml, FSH 5,86 mlU / ml, Estradiol518).
Efter det att detta problem inte följdes kan det ibland. Men i den sista tiden började jag inte känna mig så bra. Jag känner mig som om jag har en klump i halsen, det är mycket pressande och ömt. Var ska man gå vidare, om man med goda resultat skriver av sig på pretense. Jag upprepar att det finns förändringar i ultraljudet. Kanske finns det antaganden om sjukdomen. Och är det allvarligt, släcka till senare, eller behöver skynda.

Hej, du skriver inte resultatet av ultraljud. Hur mycket sköldkörteln är förstorad är inte klar. Kanske bor du i en region som är problematisk på grund av det låga jodinnehållet i sköldkörteln. Då är utvidgningen av sköldkörteln associerad med det förbättrade arbetet.
Dina klagomål kan vara relaterade till ENT-sjukdomar, esofagussjukdomar eller neurologi. Rådfråga en allmänläkare och genomgå en standard klinisk undersökning.

Välkommen! Jag är 40 år gammal. Höjd 153 cm, vikt 70 kg. Vid ultraljud diagnostiserades autoimmun thyroidit som hypotyroidism (echogenitet ökar, echostrukturen är heterogen, konturerna är jämn). TSH 3,8 mkme / ml, T4 fri 19,0 pmol / l, anti-kropp TPO 0,3 enheter / ml. Fråga: Behöver jag behandling? Tack på förhand för ditt svar.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
1 oktober 2015 kl 09:40

Hej, du behöver inte behandling, eftersom hormonprofilen är i ordning. Indexet "antikroppar mot TPO" ökar inte heller. Detta tyder på att du inte har autoimmun thyroidit. Strukturella förändringar i sköldkörteln kan förklaras av brist på jod i mat. Ta iodomarin kurser, en gång per år, gör en ultraljud och ta ett blodprov för hormoner. Sköldkörteln kan fungera normalt under en längre tid, även om strukturella förändringar uppstår. Men det måste övervakas årligen.

Vare sig det är möjligt graviditet och födelsen av det friska barnet på 39 år med diagnosen "ait med nodulär subklinisk hypotyroidism"

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
13 oktober 2015 kl 13:46

Hej, din diagnos är inte en kontraindikation för att bära ett barn. Men under graviditeten bör du följa alla rekommendationer från läkaren och ta L-tyroxin i önskad dos. Innan du tänker, bör en punktering av sköldkörtelnoden göras om deras storlek är mer än 10 mm.

Hej, doktor! Jag är orolig för min son (13 år), diagnosen diffusa förändringar av sch.zh. Det är 9 år gammal. På ultraljud från oktober 2015 jämfört med föregående år ökade volymen av båda aktierna (från 2,3-2,5 till 2,8-3,6). Den totala volymen är från 4,8 ml till 6,4 ml. Folliklarna var 1,5-2 mm, nu upp till 4 mm. T4 St. - 12 (normen indikerar - 11,5-22,7) och T3sv. - 6,73 (vid den angivna frekvensen 2,7-6,5).
Pojken är väldigt svettande, håret faller ut. Samtidig diagnos - dysmetab. Nephropati, kalciumväxlingssjukdomar, allvarliga matallergier. Det tar lång tid jodaktiv 100 mg. Nyligen släppt Calcemin. Berätta för mig varför det var en kraftig ökning av folliklarna, behandlas vi korrekt, och kanske några andra test kan behövas?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
20 oktober 2015 kl. 11:43

Hej, en utvidgning av sköldkörteln är knappast patologisk, eftersom dess storlek inte har gått utöver de tillåtna gränserna. Ett skarpt hopp kan associeras med hormonella förändringar som uppstår i ditt barns kropp. En liten ökning av T3 måste hållas under kontroll. Det är konstigt att du inte har tilldelats en TSH. Om möjligt, skicka den här analysen. Om indikatorn ligger inom det normala intervallet krävs inte hormonbehandling. Om det är lägre eller högre än normen är det här ett skäl för personligt samråd med en endokrinolog. Jag kan inte säga något om andra diagnoser, eftersom det inte finns några data från laboratorie- och instrumentprov. Ta ett blodprov för parathyroidhormon. Hitta en kompetent heltid endokrinolog.

Välkommen! Jag är 24 år, höjd 167, vikt 65. I september 2014 donerade jag blod för sköldkörtelhormon, resultatet: tg 6.11. (andra indikatorer är normala). Klagomål var dåsighet, trötthet, viktökning, håret föll mycket, menstruationen är mycket smärtsam. Endokrinologen diagnostiserade hypotyroidism med primär subkompensation, föreskrivna levothyroxin (varierade från 12,5 till 25 μg under året). För året sjönk siffran till 5,45. 2 november 2015 överlämnat blod, resultat ttg - 8,52. Ovanstående symtom stör inte för tillfället, må bra, viktminskning. Läkaren sade att "sannolikt dosen var liten" diagnostiserades diagnosen primär hypothyroidism, dosen av läkemedlet ökade till 50 mcg, upprepad. utsedd samråd efter 3 månader. Vänligen berätta varför indikatorn ökade, eftersom jag tog medicinen som föreskrivet, är det värt att gå extra. undersökning? Såvitt jag förstår, om indikatorn har ökat, bör hälsotillståndet förvärras, men inget stör mig.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
5 november 2015 kl. 20:39

Hej, du borde ta L-tyroxin 50 μg. En ökning av TSH-nivån tyder på att sjukdomen kräver korrigering. Vid något tillfälle börjar sköldkörteln att producera mindre tyroxin och TSH ökar. Frånvaron av klagomål kan bero på att du tar L-thyroxin (det kompenserar delvis för bristen på egna hormoner och försvinner den övergripande bilden). En ytterligare undersökning är nödvändig för att passera - det här är en ultraljudsskanning av sköldkörteln, ett blodprov för T4-fri och antikroppar mot TPO.

Julia Svar:
12 november 2015 kl 15:26

Välkommen! Jag skrev till dig tidigare - tack så mycket för samrådet! Passat extra. undersökning (på ett annat sjukhus), som du rekommenderade, donerade blod för T4, antikroppar mot TPO och även TSH. Res-t: TSH-3,96 (med en hastighet av 0,23-3,40), T4 - 16,3 (med en hastighet av 10,0-23,2), antikroppar mot TPO-413 (med en hastighet av 0.000-50.000) ; på ultraljudsvänt sväng.

Snälla hjälp mig att dechiffrera testresultaten (endokrinologen är för närvarande sjukskrivning). Hälsotillståndet är bra, bara rösten började försvinna kraftigt, halsen gör ont, det gör ont i det - vad kan jag göra?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
15 november 2015 kl. 15:03

Hej, baserat på resultaten från undersökningen, har du en sjukdom - autoimmun thyroidit, subklinisk hypotyroidism. För närvarande är TSH något förhöjd, men i kombination med ökade antikroppar mot TPO kräver detta redan behandling.

Normalt föreskriver endokrinologen en liten dos av eutirox. Detta bidrar till förbättrad hälsa och kommer att hindra den fortsatta utvecklingen av sjukdomen. Gå igenom en ultraljud och besök en endokrinolog.

Hallå Jag är 35 år gammal vikt 55, höjd 160 cm
Tre månader är jag plågad av vertigo. Nu lågt tryck 96/75 takykardi 97. (Det är 110/70). Torr hud, håret växer inte riktigt ut. Oförståelig rysning genom kroppen. I min hals när jag sätter på en turtleneck som om något stör varandra så uppenbarades en oförståelig smak i munnen. Händer fötterna kalla, irriterade, gråtande verkade av någon anledning.
Godkända tester, här är resultaten:

TSH 1,8600 mkMe / ml (en månad gått
Ttg 1,81
T4 14,90 (i en månad
T4 gratis.13.52
T3 4,22
Anti TOP 12..27 Me / s
Prolactin 145.11
Cortison 19.2
ACTH 23. Ultraljud av sköldkörteln kl. 13-13 * 14,3 * 37,9
Volym 3.8
Vänsterloben 14 * 16 * 42 ob'5.5 isthmus 3.7 ökad ekogenitet. Jag vill ständigt kryddig syltad pickle. Fried. Ömska leder i knäna. År 2001 var det Ait. Nu odlar jag hypotyreoidism i början. Stages av en teriotoxikoz och Ait kan?
Vänligen svara.

Administratör mama12.ru Svar:
27 november 2015 kl 15:45

Rezeda, god eftermiddag.
Tack för att du frågade. Svaret på det finns här http://mama12.ru/konsultaciya-vrach-endokrinolog

... HYPOTHYRIOSIS ÄR EVENLIGT.
Jag har hypothyroidism på bakgrund av AIT........ i 22 år.
Jag accepterar thyroxin -100 mcg. Mot denna bakgrund verkar alla hormoner vara normala; TTG-1,15 mU / 1 (0,4-4,0)
T4 St.-16,4 pmol / l (9,0-22,0)
T3-1,1pmol / l (2,6 -5,7)........ RS: Såvitt jag vet, om TTG är normen, och T3 sänks, anses detta vara ett 100% laboratoriefel!
AT till TPO-159,1 (ökad, men det är förståeligt, eftersom AIT)

Ultraljud: Echo-tecknen på diffusa förändringar i sköldkörtelns struktur. I ismusmuskelområdet 2-3 mm. Klippen är 4,3 cm3 (normen för G är upp till 18 cm3), konturerna är fuzzy, jämnt.
Snälla, doktor, säg: 1). En sådan liten körtelvolym... hur illa är det? (sedan 2009 var det-5,9 cm, i 2006, -16,9 cm och nu är det ganska litet). Jag gjorde inte operationen! 2). Vad säger mina hormoner och ultraljud?
3). Jag vill dricka Reduxin 10, som 15 kg också. Hur interagerar tyroxin och sibutramin? (Jag har inte hittat information någonstans i INET). Men du vet säkert!
Tack på förhand, du gör ett bra jobb, hjälper oss att förstå alla analysernas komplexa... och med praktiska råd om vad du ska ta, var du ska springa....! Jag ser fram emot att höra. Tack!

Hej, berätta det för mig! Har passerat analyserna TTG, T4 gratis. på grund av det faktum att det var svaghet, tårförmåga, förändring av humör, nervositet och takykardi (ultraljud i hjärtat, njurarna och binjurarna - normer, EKG-normer). TSH-6.3 T4 - 15,5 ultraljud av sköldkörteln visade HAT. Diagnosen av endokrinolog: XAT, subklinisk hypotyroidism, först identifierad. Prescribed L-thyroxin 25 mg. Jag accepterar 5 dagar, villkoret förbättras inte, tvärtom, svaghet, lågt tryck (105/65, 95/60), intern skakning, huvud är tungt. Jag ringde doktorn, han sa att det var beroendeframkallande. Berätta för mig, hur många dagar är vana vid drogen, vad är symtomen? Kanske har jag mycket 25 mg? Jag förstår att siffrorna inte är så höga. De första 3 dagarna var hemskt illamående. För närvarande accepterar jag: L-tyroskin 25 mg (på morgonen på toshchak) Tre-regol (på kvällen) Coraxan 5 mg (från takykardi) (på morgonen och på kvällen).
Idag hade vi en ambulans, en stark svaghet, ett huvud som om det var i en hatt med öronflikar (trycket på templen i pannan och öronen låg) medan trycket var normalt och EKG var också (läkaren gjorde det snart). Han säger att dessa piller kanske inte passar mig. Idag tog jag bara tyroxin på morgonen och det var det, för när en svaghet började en timme senare accepterade jag inte koraxan för att inte suddas på bilden. Vad jag kan göra, jag förstår inte. Kanske tar jag inte någonting från hormonet alls.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
29 februari 2016 kl. 20:07

Hej, bristen på sköldkörtelhormoner är ett allvarligt tillstånd som kräver korrigering. I början är symtomen inte särskilt uttalade, men den försummade sjukdomen leder till många konsekvenser, av vilka några är irreversibla. Min åsikt är att du borde fortsätta att ta L-tyroxin i samma dos. Försök få Eutiroks. Dessa två droger skiljer sig åt innehållet av hjälpämnen. Den aktiva beståndsdelen är densamma. Därför bör dosen inte justeras. Behandlingen fortsätter i en månad. Då måste du ta ett blodprov för hormoner och utvärdera resultatet. Kanske en månad kommer dina klagomål att passera, eftersom kroppen anpassar sig till den nya hormonella bakgrunden.

Elena Svar:
4 mars 2016 klockan 10:19

Tack för ditt svar! Under denna tid slutade hon att ta L-tyroxin i allmänhet, eftersom tillståndet bara förvärrades. Nu, nästan 10 dagar sedan jag inte tar drogen och börjar bara "släppa". Det var en fruktansvärd stat: Kramning av huvudet, domning av kronan, kindben, ringande i öronen, skakande händer. Fruktansvärd depression. Jag var på mottagning av endokrinologen, de sa att jag har en individuell icke-tolerans av drogen. Vi rekommenderades att vidarebefordra testen senare, och där kommer de att justera dosen. Mest troligt kommer jag att tillgripa dina råd och kommer att ta Eutiroks.

Jag är 26 år gammal, höjd 168, vikt 55 kg. Planerar en graviditet. Gjorde en ultraljudssköldkörtel all normal. Har gått analyser TTG 4,93; T4 - 110,6; T3 - 2, 0. Är det möjligt att planera graviditet med sådana test? I samband med vad som kan vara sådana analyser? Och berätta för mig, behöver jag dricka thyroxin och vad ska den dagliga dosen vara?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
14 april 2016 kl 9:57

Hej, du har lite ökad TSH. Det är inte helt klart att du har tagit ett blodprov för T4 totalt eller gratis. Baserat på det faktum att TSH inte är mycket mer än normen antar jag att detta är en vanlig T4. Då är detta normen. En ökning av T3 (sannolikt "fri") är obetydlig.
Mina rekommendationer: Hämta blodprovet för hormoner TSH och T4 gratis och kontakta den interna endokrinologen. Den mest gynnsamma graviditeten sker på nivå med TSH 2.0-3.0. Om det andra testet för TSH också överstiger normen bör du börja ta små doser av L-tyroxin. Detta kommer att ha en positiv effekt på din hälsa och kommer att påskynda graviditeten.

God eftermiddag Sonen är nästan 7 år gammal, slutsatsen av ultraljudsdiffusiva förändringar av sköldkörteln. Hur seriös eller farlig är bilden? Är det möjligt för honom att engagera sig i karate, tills vi kommer till endokrinologen, hur kan vi stödja kroppen? Rätt dela 13,0 mm * 12,0 mm * 30,0 mm volym 2,2 cm3; vänster lobe 12.0mm * 10.0mm * 30.0mm volym1.7cm3
Isthmus 2.0mm; normal plats; kontur slät, klar; kapsel inte komprimerad, rörlighet vid svalning sparad homogen echostruktur; Funktioner: i båda lobarna bestäms anekoiska inklusioner; blodtillförselhastighet; regionala lymfkörtlar är inte förstorade

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
18 april 2016 kl 09:45

Hej, sådana förändringar kan vara resultatet av ultraljud med brist på jod i kroppen. Jag rekommenderar jodomarin 100 mg en gång dagligen. Gör också ett blodprov för TSH, T4 fri och antikroppar mot TPO. Om hormonella nivåer ligger inom det normala området, drick sedan långvarigt jodomarin och upprepa undersökningen ett år senare.

Hallå Min dotter är 11 år gammal. Oavsett vände sig till endokrinologen eftersom Jag märkte en visuell utvidgning av sköldkörteln. Förlusttest: T4-1.04 i normal, TSH-2,4753 i norm, en ökning av AT-TPO-748,28 (med en hastighet av 0-6). Ultraljud: hyperplasi, diffusa förändringar, ökat blodflöde. Sköldkörtelns volym är 17,9 ml. Dotter är 11 år, vikt 38, höjd 156 cm. Endokrinolog diagnostiserad Autoimmun thyroidit hypertrofisk form 2 msk. (av WHO). Behandling: L-tyroxin 50 mcg, under kontroll av hormoner varannan månad. Tog över ett år. AT-TPO minskade gradvis. Något minskat sköldvolym. gul. Nu: T4-0.94 norm, TTG-0.5975, AT-TPO-121.56. Ultraljud: hyperplasi, diffusa förändringar, det finns ingen ökning av blodflödet. Men sköldens volym. gul. ökat med 1 ml. Läkaren har utsett ett kontrolltest för hormoner och ultraljudsc / 3 månader. Hon sa att vi kommer att öka dosen av l-tyroxin till 75 mikrogram. Jag har en fråga: Behandlas mitt barn korrekt? Behöver du råd från en annan endokrinolog? Tack.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
19 april 2016 kl 09:45

Hej Svetlana.
Behandlingen du får är korrekt. I ditt fall har L-tyroxin i små doser viss lugnande effekt på sköldkörteln. Hon behöver inte "arbeta" mycket för att ha tillräckligt med hormoner för alla kroppens behov. Fortsätt därför ta drogen. Resultatet är positivt. TTG är nu vid den nedre gränsen för normal. En ytterligare ökning av dosen av L-tyroxin kan leda till hypertyreoidism. Men samtidigt för att förhindra ytterligare tillväxt av sköldkörteln. Om nästa ultraljud ökar volymen kan du försöka ta 75 mg L-thyroxin. Men det är nödvändigt att noggrant övervaka barnets hälsotillstånd och med de minsta förändringarna skänker genast blod till TSH.

Svetlana Svar:
19 april 2016 kl. 15:28

Tack. Vi ska noggrant övervaka välbefinnandet. Berätta för mig, är jodpreparat kontraindicerat för ett barn? I ett år köpte även multivitaminer min dotter för att slå jod.

Hej, jag har aldrig varit hos en endokrinolog, vid den 16: e graviditetsveckan passerade jag analysen för sköldkörtelhormoner tg-1.74, fria t3-4,47, fria t4 -19,31, tyreoglobulin 3,86. Läkaren sa att allt var normalt. En månad före leverans tog hon iodomarin 200, kan det påverka ett bra resultat? Tack

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
9 maj 2016 kl. 11:55

Hej, bristen på jod i människokroppen kan vara i avsaknad av uppenbara problem med sköldkörteln. Omvänt förekommer vissa sjukdomar med normalt jodinnehåll. Därför är jodomarin förskrivet till alla gravida kvinnor, även om hormonbalansen är i ordning. Detta är förebyggandet av fostrets prenatala patologi. Du har hormoner i ordning, jodomarin dryck. Fortsätt att ta drogen under graviditet och amning. TSH kan upprepas under 30 veckor av graviditeten. Och glöm inte att regelbundet ta ett blodprov för glukos - det ska inte vara mer än 5 mmol / l.

Olga Svara:
10 maj 2016 kl 09:45

Tack så mycket, du! Tack för ditt snabba svar! Det bästa för dig! Jag önskar verkligen.

God eftermiddag. Vänd till den lokala endokrinologen, jag skickades för test - till följd av TSH 5.056, fri tyroxin 0,79. UI visade nodulära fenomen med sköldkörtel symtom (isoechoic nod 7.9 * 6.4 i höger lob, hypoechoic nod 8,0 * 6,0 * 7,4 i den högra lobben. L-tyroxin administrerades i en dos av 50 under de första 10 dagarna och växlades sedan till en dos på 100-3 månader, även Yosen på 1 tablett för natt och sköldkörtelte. Efter 2, 5 månader kände svaghet, yrsel, nedgång i tryck, hjärtslag. Vi upprepade analysen av TTg - den föll till 0,014. Läkaren sa att gå till Zu 75 och dricker fortfarande 2 månader, om staten inte förbättras, minska dosen till 50. Men nu är tillståndet dåligt - gör vi allt rätt?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
31 maj, 2016 kl. 12:09

Hej, behandlingstaktiken är korrekt. Gå till dosen av L-thyroxin 50 mg. Kontroll av TSH i en månad från början av läkemedlet i denna dos.

Hej! Resultatet av TSH är 3,16 (vi planerar en graviditet), ultraljud av sköldkörteln är normalt, doktorn föreskrev Tirecomb, men det är inte realistiskt att hitta det, det finns inga analoga för det heller. Vad ska man göra Vad kan ersätta det?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
11 juli 2016 kl. 11:21

Hej, du bör gå tillbaka till endokrinologen för att rätta till behandlingen. Om du planerar en graviditet i mer än ett år måste du börja ta drogen så snart som möjligt. Den ideala nivån av TSH för befruktning är 2,5 mIU / L.

Välkommen! Jag är 31 år gammal, höjd 169cm, vikt 106kg. En ökning av sköldkörteln skedde i skolan, men det fanns inga problem med vikt. Jag blev bättre 2008 med mitt första barn upp till 100 kg, då gick ner i vikt upp till 80 kg. Efter det andra barnet kan jag inte gå ner i vikt, konstant svaghet, frekvent yrsel. Endocrinologist sätta D / s: Autoimmun sköldkörtel, goiter 2st., Hypothyroidism, fetma 2 ssk.
Nya analyser: TSH - 4,90; T4sv - 11,20, T3 totalt. - 1,49; ATKTPO-234; Prolactin-242, glukos - 6,44. Hemoglobin - 98. Hjälp med behandling (nu accepterar jag inget, det andra barnet är ett och ett halvt år)

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
21 juli 2016 klockan 10:15

Hej, du har något ökat TSH, vilket indikerar förekomsten av hypothyroidism. Dessa TSH-siffror leder sällan till en signifikant viktökning, eftersom mängden sköldkörtelhormoner du ännu inte har minskat. Du måste börja ta hormonbehandling. Prescribe en dos av hormoner kan bara heltid endokrinolog. Titta på mat, försök flytta mer. Utan kost och motion för att gå ner i vikt är omöjligt.
Lågt hemoglobin orsakar yrsel. Du borde ta sorbifer 1 t två gånger om dagen, länge.

Välkommen!
I min barndom var sköldkörteln kraftigt förstorad. Det registrerades, föreskrev jodomarin. Nu planerar vi en graviditet, men inte ännu. Har klarat analyser, ultraljud. Läkaren sa att allt är normalt. Kan uppfattningen inte inträffa om den utvidgades i barndomen, men inte nu? tack!

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
29 juli 2016 kl 02:29

Hej, om sköldkörteln förstorades utan förändringar i hormonell bakgrund, då kan detta inte vara orsaken till infertilitet. Nu måste du skicka ett blodprov för TSH, T 4 fri och antikroppar mot TPO. Detta kommer att klargöra situationen med dina hormoner. Du kan också testas för LH, FSH, östradiol, progesteron, prolactin och kortisol (det är vettigt att skicka dessa test om graviditeten inte inträffar i mer än 6 månader).

Välkommen! Min mamma är 76 år gammal. Vid testamentet TSH-3,4 skrev endokrinologen L-tyroxin i en dos av 0,25. Resultaten av ultraljud, nodular goiter på bakgrund av thyroidit. Berätta för mig, din åsikt om den föreskrivna behandlingen? Tack.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
4 augusti 2016 klockan 10:53

Hej, det är en uppfattning att små doser sköldkörtelhormoner kan störa den ytterligare inflammatoriska processen, vilket i alla fall kommer att leda till hypothyroidism (det är svårt att säga termerna, alla har sjukdomen på olika sätt). Dosen är mycket liten, stödjande. Därför bör det inte finnas några biverkningar från hormonersättningsterapi. Besök en annan heltidsändokrinolog, eftersom fullständig rådgivning endast kan ges efter att ha undersökt patienten och bekantat med sin medicinska historia.
Du skriver inte storleken på noden i sköldkörteln. Om det är mer än 10 mm rekommenderar jag att du gör en punkteringsplats med en biopsi.

Hej, jag är 29 år, vikt 55 kg., Jag är 168. Jag förbereder mig för graviditet och donerade därför hormoner. Resultat i augusti antikroppar mot sköldkörtelperoxidas 12,5 (norm 0-30); mtg 3,64 (norm 0,23-3,4); St 4,42 (norm 2,5-7,5); LH 5,4 (normalt 1,1-8,7); FSH 7,7 (normalt 1,8-11,3); Prolactin 406.2 (norm 67-726); östradiol 101,6 (norm 15-120); fri testosteron 0,7; svT4 9,5 (norm 7,86-14,41) progesteron 20,20 (normalt 1,2-15,90). Det verkar vara bra med analyserna, lite ökad ttg och progesteron. Men progesteron kan ökas på grund av gomoner (Proginova såg och Divigel), eftersom det fanns problem med cykeln och planeringen av graviditeten. Men doktorn förskrivde mig fortfarande 25 ml Eutiroks att dricka 1 tablett varannan dag. I september drack bara Eutirox och vitaminer och jod 100 ml draktest i början av oktober och 6,72 ton (normen 0,23-3,4) och progesteron 94,3 (priserna 16,4-59). Var god och berätta varför tgg ökade nästan två gånger i månaden? Och nu hur man planerar en graviditet? Ska jag fortsätta att dricka Eutiroks? Och yodomarin i kombination med euthyrox kunde inte komplicera situationen? För tidigare tack för svaret.

Skönhet Svara:
7 oktober 2016 kl. 09:51

Hej, du borde göra en ultraljud av sköldkörteln och besöka en heltid endokrinolog. En ökning av TSH med Eutirox intag indikerar att sköldkörteln ger en otillräcklig mängd hormoner, och dosen av medicinering räcker inte för att kompensera för ditt tillstånd. Du behöver korrigeringsbehandling (ökning av antalet Eutiroks) efter inspektion och ytterligare undersökning. Det är omöjligt att planera en graviditet mot bakgrund av hög TSH, eftersom detta kan leda till allvarlig fostrets patologi i fostret. Det finns bevis för att jodomarin inte ska tas med autoimmun thyroidit. Du behöver en ytterligare undersökning för att bestämma om det fortsatta intaget av jodomarin.

God eftermiddag Diagnosen primär subklinisk hypotyreoidism. Gravid 7 veckor. Före graviditeten såg mtg 2,33 l.thyroxin 50, nu efter att jag lärde mig att hon var gravid, ökade dosen av l.Tyroxin 2 gånger. Ttg 1,45 (så sagt endokrinolog). Gynekologen föreskrev Duphaston 1 tablett 2 gånger om dagen. Berätta för mig, är det inte lågt ttg (enligt laboratorieparametrarna norm 0,1-2,5) är det möjligt att dricka dufaston?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
17 oktober 2016 kl. 11:33

Hej, ökningen av dosen av L-thyroxin är berättigad, eftersom behovet av mängden hormoner ökar under graviditeten. Du bör upprepa ett blodprov för TSH om en månad för att inte förbise hyperthyroidism (det är också farligt för fostret).
När det gäller användning av dufaston - detta är ett läkemedel med vissa indikationer för användning. Han har inget att göra med behandling av hypotyroidism. Det används när det hotas av missfall, återkommande missfall och andra villkor. Diskutera med din gynekolog om syftet med att ta drogen, eftersom jag inte kan kommentera syftet med drogen utan personlig undersökning och intervju.

Hej, vid 12: e graviditeten TSH 3.53, T4sv 8.93. Hur seriösa är dessa skillnader, är det värt att oroa dig? Innan det testade jag aldrig för dessa hormoner. Jag tar iodomarin förutom vitaminer, och vid vecka 15 fick jag l-tyrosin 50 mg. Tills jag började ta det Med hormoner som aldrig hittats. Ska jag då kunna sluta dricka detta hormon eller hur jag läser det i vissa källor för livet.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
1 november 2016 kl 09:52

Hej, graviditet är ett särskilt villkor för en kvinnas kropp som kräver ökat arbete i alla interna organ och system, vilket är nödvändigt för den normala utvecklingen av fostret. I ditt fall visar en ökning av TSH-nivån över 2,5 att sköldkörteln inte klarar av sin funktion. Detta leder till att barnet utvecklas under tillstånd av subklinisk hypotyreoidism. En brist på sköldkörteln kan negativt påverka utvecklingen av nervsystemet och hela organismen. Du bör besöka en heltid endokrinolog för att bestämma om utnämning av ersättningsbehandling, dosering av läkemedlet och vidare övervakning av hälsa under graviditeten.
Gör en ultraljud av sköldkörteln, liksom allmänna blod- och urintest innan du besöker en läkare.

Hej, jag är 27 år gammal, en endokrinolog diagnostiserade mig med autoimmun sköldkörtelit, hypotyroidism. testresultat:
AT till TPO - 125,4 IE / ml
Ttg - 101,8 mkMe / ml
T4 - 4,14 pmol / l
Berätta för mig, är det möjligt ett sådant tillstånd av sköldkörteln efter födseln (7 månader sedan) och kan det finnas ytterligare normalisering av hormoner efter behandling?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
4 november 2016 kl. 13.13

Hej, autoimmuna sjukdomar finns ofta efter födseln, eftersom under graviditeten finns det en betydande omstrukturering av kroppen. Inkluderar immunsystemet lider. Du bör definitivt ta hormonersättningsterapi eftersom TSH-nivån är mycket hög. Hypothyroidism är en kronisk sjukdom som kräver långvarig behandling. Oavsiktligt avbryta hormoner borde inte i något fall. Den normala TSH-nivån under behandlingen tyder på att dosen av hormoner är väl vald. Men det betyder inte att sköldkörteln har återställt sitt arbete.
Var uppmärksam på barnets hälsa. Mest sannolikt började hypothyroidism under graviditeten, och detta kan påverka arbetet med sköldkörteln hos barnet.

Välkommen! Jag är 45 år gammal, höjd 164 cm. Vikt 67 kg. I flera år lever jag med en diagnos av autoimmun thyroidit. I juni, hormoner: TSH -1.36, AT TG -54.2. Sista ultraljudet resulterade för en vecka sedan: högerklot 1.8 * 1.5 * 2.9 V -1.3 Echostrukturen är heterogen, ekotätheten är ojämn, nodmönstret 0,7 * 0,5 mm visualiseras i strukturen (nio månader sedan 2, 4 * 1,3 * 3,6 nodulär var inte), vänster lob 1.4 * 1.1 * 2.2 V-1.8 Peredimik 0.37 Volym 3.1 I strukturen är diffusionen av förändringar skarp ökad ekogenitet. Slutsats: Hypoplasi av sköldkörteln. Differentiella förändringar i parinhim. Läkaren föreskrev L-terroksin med en dos av 50 till 25, samtidigt jodomarin 100 och endokrinol 2 tabletter under frukost. Vad tycker du? Tack. Jag vill lägga till: det finns livmoderfibrer med progression

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
29 november 2016 kl. 09:53

Hej, du borde ta ett blodprov för TSH, eftersom juni inte längre är informativ. Situationen med behandling är inte helt klar. Hade du en L-thyroxindosering på 50 mcg och din läkare minskade dig till 25 mcg? Korrigering av hormonell behandling kan endast utföras på grundval av färsktest för TSH. Utseendet på noden är inte en anledning att minska dosen. Detta är en anledning att göra en ultraljud en gång per år för att övervaka nodulans tillväxt. När det når 10 mm, kommer det att bli nödvändigt att genomgå en punktering under ultraljudskontroll. Ta iodomarin, och Endocrinol är ett kosttillskott. Så dess effektivitet och säkerhet är inte bevisad.

Elena Svar:
29 november 2016 kl. 21:35

Tack! Idag återtar jag TTG, enligt resultaten kommer jag att logga av.

Elena Svar:
30 november 2016 kl 18:06

God dag! TTG 5,07 IE / 1, FT4 13,86 pmol / 1, FT3 3,57 pmol / l. Jag känner mig dåligt i en dos av 25 mikrogram, kvävning i sköldkörteln, huvudvärk, svaghet. Vad tror du, gå tillbaka till dos 50? Tack.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
1 december 2016 kl 18:41

Hej, TTG är klart mindre än normen. Du bör öka dosen av L-tyroxin till 50 mcg och en månad senare för att återställa TSH.

Hej, kära doktorer), ett barn på 8 år har en volym u / w i normal, ökat med 1 enhet ttg, kolesterol, t3 och t4 över. Dess vikt är 32, höjden är 135. Tror du att jag ska ge iodomarin eller inte? Kanske är det värt att ge 100? Förresten är antikroppar normala.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
29 november 2016 kl. 11:43

Hej, jodomarinbarn gör inte ont, särskilt om du bor i en zon med minskad mängd jod i miljön. Den enda frågan är huruvida en ökning av jodmängden i kroppen kan kompensera för minskad mängd sköldkörtelhormoner. Om hypotyroidism orsakas av jodbrist, är jodomarin det enda sättet att hjälpa patienten. I andra fall kommer det inte att vara effektivt.
Om patienten har osäkra klagomål (dåsighet, nedsatt prestanda, viktökning, förstoppning), så är dessa tecken på subklinisk gyrotyroidism. Då bör du tänka på utnämningen av hormonbehandling. Om det inte finns några symptom på sjukdomen kan du ta iodomarin och övervaka TSH.

God eftermiddag
Jag är 30 år gammal. Jag ammade ett barn i 4 månader. Från början var det en liten brist på mjölk, nu har det blivit ännu mindre. Inga råd från amningspersonal hjälper.
Men 2 gånger fanns det fall när mjölk flödade som en flod (första gången - ägglossning i ultraljud, andra gången - 40 dagar efter det första). Mjölk mycket 2 dagar, och sedan lite igen. Jag antar att det inte är tillräckligt med Prolactin. Laktationsmedicin hjälper, men mitt huvud gör ont väldigt.
Kan jag ta Utrogestan eller Duphaston för att upprätthålla laktation?

Doktor Svara:
1 december 2016 kl 18:40

Hej, urozhestan och dufaston kontraindiceras i amning, eftersom de tränger in i bröstmjölk. Dessa är hormonella droger, så deras närvaro i ett barns kropp kommer att skada sin hälsa. Om du varade 4 månader, då finns det risk att du får mata ditt barn med bröstmjölk i upp till ett år. Om du matar barnet med blandningen rekommenderar jag vid den tiden att sluta. Erbjud ditt barn bara bröst, och gör det så ofta som möjligt. Nattmatning måste vara nödvändigt, och mängden vätska du dricker är minst 2 liter.
Enligt ditt humör kan du se att du vill fortsätta amma. Det är väldigt viktigt att inte förlora hoppet. På två månader kan du börja mata, vilket gör ditt liv mycket enklare.

Julia Svar:
2 december 2016 klockan 10:19

Tack för svaret.
Berätta för mig, är det möjligt nu att undersökas under amning och ta reda på orsaken till reducerad prolactin (om det finns en minskning)? Ger det vettigt att skicka analysen på nivån av Prolactin? Jag läste att ibland reduceras prolactin av specifika hälsoproblem.
Jag har breastfed det första barnet utan problem.
Tack på förhand

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
5 december 2016 klockan 10:12

Hej, du kan ta ett blodprov för prolactin. Men även med sin minskning blir det svårt för dig att genomgå en fullständig undersökning. Oftast uppstår problem med amning på grund av stress, sömnbrist och trötthet. Detta påverkar det hormonella systemet som helhet, och i synnerhet nivån av prolaktin. Kontakta din lokala läkare och gå igenom standardtester (komplett blodantal, urinanalys, biokemiskt blodprov). Tillsammans med prolactin kan du kontrollera sköldkörteln (TSH-hormon).

Julia Svar:
7 december 2016 klockan 07:47

Hej, doktor. Jag är 32, höjd 168, vikt 63, jag planerar att göra IVF. Har överlämnat analysen på TTG, resultat: 3,65, tog iodomarin, efter 1,5 månader: TSH 3,45. Min gynekolog sa att för eko är det nödvändigt att TSH inte ska vara mer än 2.
Tilldelade Eutiroks 25 mg. Allergier startade från detta läkemedel: hela ansiktet täcktes med akne, Etirox ersattes med L-thyroxin 25, och från detta började huvudet hela tiden att ont och jag känner mig konstant sömnighet. Snälla berätta vad jag ska göra?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
15 december 2016 kl 09:50

Hej, du hade en allergisk reaktion inte till själva komponenten, men till de extra ämnen som utgör p-piller. Därför, när du byter drogen, har du inte längre utslag.
Ett litet obehag i början av behandlingen med L-tyroxin kan vara. Gör ett blodprov för TSH en månad efter starten av behandlingen. Under denna tid anpassar kroppen till en ny hormonell bakgrund.

God dag! snälla berätta för mig Jag är 27. vikt 60 höjd 168. Jag planerar en graviditet ttg 2,96 (förmodligen upp till 4), men doktorn sa att det skulle vara nödvändigt 2,50. medan 17 alfa oxyprogesteron 0,91 (normen till 0,8). Behöver dessa indikationer ytterligare behandling eller är min läkare (gynekolog-reproductologist) försäkrad?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
19 december 2016 klockan 10:40

Hej, doktorn måste svara på förändringar i analyserna, eftersom det är för detta och det finns undersökningar. Särskilt när det gäller fertilitetsspecialist. Om du inte förbereder dig för IVF, om du inte har haft "misslyckade" graviditeter eller ingen uppfattning under det senaste året, kan du planera en graviditet. Om gynekologen föreskriver ytterligare tester, har han rätt, särskilt i förhållande till 17 alpha oxyprogesteron.

Välkommen! Min dotter är 17 år, en oregelbunden menstruationscykel, i juni 2016 drabbades hon av infektiös mononukleos. Förlust tester på den 11: e dagen av cykeln 13 januari 2017: TSH - 4.53; fri T4 - 1,14; fri T3 - 3,34; anti-TG-17,1; FSH - 6,77; progesteron - 0,20; prolactin - 17,46; östradiol - 67,54; kortisol - 13,4; total testosteron - 1,83; HCG - 1,00. Endokrinologen föreskrev omedelbart 25 mcg L-tyroxin. Är det rätt Vänligen svara!

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
31 januari 2017 kl 12:54

Hej, en enokrinologs taktik är korrekt. Din dotter behöver behandling eftersom hennes TSH är över normal. Detta kan vara orsaken till hennes menstruella problem. Den överförda mononukleosen påverkar inte sköldkörtelns arbete.

Hallå Min dotter är 15 år, en oregelbunden menstruationscykel, en cyste av vänster äggstock, förskrivs behandling och test för hormoner. TTG-3,74, prolactin-15,67, testosteron 1,12. Indikatorer verkar vara normala, men på gränsen. Det är TSH som oroar sig, eftersom jag själv har hypothyroidism. Hur man inte missar det.

en ytterligare fråga. från augusti 2015 till april 2016 min TTG med en dos av eutirox 50 föll från 9,22 till 2,5. Ökad dos till 75. Nu TTG-0.73. Behöver jag returnera en dos på 50?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
4 februari 2017 klockan 10:28

Hej, om du har AIT, då kan denna sjukdom också börja för din dotter, eftersom genetisk predisposition är viktig. Men oftare än en gång om året för att kontrollera TSH är det inte värt det (utsatt för god hälsa och inga klagomål).
Om din hälsa - om det finns klagomål (hjärtslag, dålig sömn, irritabilitet etc.), måste du minska dosen av läkemedlet. Om det inte finns några klagomål kan du fortsätta att ta 75 mg. Tre månader senare kontroll av TSH.

Välkommen! Jag är 28 år, försöker bli gravid, test för ägglossning är negativ. TSH 5,96. I gynekologi är allt normalt. Diagnosiserad med hypothyroidism. Jag dricker eutiroks-25 2 veckor. Nu är gynnsamma dagar för befruktning. Ska jag försöka föreställa ett barn och göra folikometometri, eller ska jag vänta? Tack på förhand för din uppmärksamhet!

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
16 februari 2017 kl 17:59

Hej, du hade bättre göra ett blodprov för TSH i en månad under behandlingen. Om resultatet ligger inom det normala området, kan du säkert planera en graviditet. Men du ska inte sluta ta drogen, eftersom TSH kommer tillbaka till tidigare siffror. Det är nödvändigt att ta L-tyroxin under graviditet och amning, och alltid under kontroll av TSH en gång var tredje månad.

Catherine Svar:
21 februari 2017 klockan 07:24

Tack för svaret! Jag är mycket oroad över bristen på ägglossning (negativa test). I gynekologi är allt bra: det finns inga tester antingen för test eller ultraljud av OMT. Kan hypothyroidism vara orsaken till brist på ägglossning?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
21 februari 2017 kl 13:27

Hej, gynekologer förskriver medvetet ett blodprov för sköldkörtelhormoner till all planering och redan gravida kvinnor. Även en mindre hypothyroidism som inte orsakar allvarliga klagomål hos en patient (svaghet, trötthet, förstoppning, viktökning, minnesförlust etc.) kan leda till infertilitet. Och hos gravida kvinnor kan detta tillstånd leda till missad abort, intrauterin tillväxt retardation, allvarliga avvikelser från fostrets nervsystem. Därför är det viktigt att veta nivån på TSH och T4 gratis som förberedelse för graviditet, och ännu mer om du har problem med uppfattningen.

Hej, de sa att ta eutirox 25μg, och efter 4-6 veckor för att ta kontroll över TSH och komma med resultaten, om du tar testerna och slutar dricka eutirox en vecka före doktors resa, är det möjligt?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
27 februari, 2017 kl. 17:51

Hej, om du slutar ta drogen, kommer TSH att återgå till tidigare siffror som var före behandlingen.
Kontrollpunkten för TSH är att förstå om du har 25 μg ectirox. Om TSH under behandlingen kommer att vara högre än 4, kommer läkaren att öka dosen av läkemedlet.
Man bör komma ihåg att L-tyroxin är en hormonersättningsterapi. Det påverkar inte orsaken till sjukdomen och återställer inte kroppen. Därför är det inte värt att förvänta sig att sköldkörteln plötsligt kommer att fungera självständigt mot bakgrund av eutirox.

Hej, jag är 26 år gammal, en ultraljud av sköldkörteln har gått länge, det visade sig att det finns knutor på höger sida. Jag testades för hormoner TSH - 14.10, Free T4 - 1.05, Anti TPO - 404.2, innan jag inte testade på hormoner och nu... gift, 1,5 år kan inte bli gravid. Endokrinologen föreskrev L-teraxin 50 - 2 veckor och i 3 månader L-teraxin 75 utan att förklara någonting. Snälla berätta om jag kan reducera hormoner under en sådan tidsperiod? Den mest oroliga frågan för mig efter att jag återhämtar hormonerna kan jag bli gravid? Tack så mycket.

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
3 mars 2017 kl 09:58

Hej, troligtvis orsaken till infertilitet är hypotyreoidism. För tillfället bör du skyddas, eftersom en oavsiktlig graviditet mot bakgrunden av hypothyroidism kan sluta misslyckas (spontan missfall, intrauterin tillväxtnedgång).
Behandlingen är baserad på hormonersättningsterapi med L-tyroxin. Det är nödvändigt eftersom din sköldkörtel har slutat producera egna hormoner. Detta hände på grund av det faktum att en autoimmun process äger rum i körtelvävnaden, som gradvis förstör organets struktur. Detta leder till en minskning av produktionen av huvudhormonerna - tyroxin och triiodtyronin. Som ett resultat är många kroppsfunktioner brutna i synnerhet och förmågan att bli gravid.
Hormonal bakgrund kommer att återgå till normal om dosen av L-thyroxin väljs korrekt. Omedelbart "gissa" den korrekta dosen är svår, så läkaren beordrade dig att kontrollera efter tre månader. Om TSH är normal vid den här tiden kan du säkert planera graviditeten. Att sluta ta L-thyroxin med normalisering av hormonnivåer kan inte i något fall, eftersom TSH kommer att stiga igen och T4 kommer att falla.

Hej! Av misstag gav jag ett barn 3 år gammal i stället för glycin L-teroxin, vad händer nu?

Endokrinologen Monakova E.A. Svara:
6 mars 2017 kl 09:52

Hej, i sådana fall är det nödvändigt att ringa en ambulans eller självständigt organisera gastric lavage.
Om du inte gjorde det direkt, titta på barnet (blodtryck, puls, humör, sömn). Reaktionen beror på barnets vikt och dosen av läkemedlet. Om du ser en förändring i hälsan, ring då en ambulans.

Nursania Svar:
6 mars 2017 klockan 10:24

Hej! Tack! Jag märkte inte några förändringar, tvärtom, stämningen är bra, hon sover gott, men jag tyckte att hon blev lugnare, hon var nervös, hon var ständigt hysterisk, så hon gav glycin och då två dagar ett mirakelbarn.

Nursania Svar:
6 mars 2017 klockan 10:39

barnvikt 15 kg och dos 50

God eftermiddag
Planerar en graviditet, besökte gynekologen-endokrinologen,
Donerat blod. resultat:
TTG 1,650 mIU / l
T4 St 8,95 pmol / l
AntTPO 1 IE / ml
Prolactin 12,3 μg / l
Estradiol 23 ng / 1
Läkaren föreskrev L-thyroxtin 25 i 3 månader.
Då gick hon till kliniken och doktorn sa att all norm och ingenting att dricka.
Jag tar drogen i ca 3 veckor. Mitt tillstånd har blivit mycket bättre. Din rådgivning: sluta ta eller följa en gynekologs utnämning.
Tack på förhand

God dag! Höjd 1,50 vikt-43
Jag planerar en graviditet. I december diagnostiserades TSH-542-läkaren hypothyroidism och föreskrev euthyrox 25. Efter 2 månader i mars gav jag den 7.03.2017 TSH-3,50 mikron ME / ml (med en hastighet av 0,40-3,77)
T4 fri-1,19 (med en hastighet av 1,00-1,60), Anti TPO-6,72 (med en hastighet av 34).
Ultraljud av sköldkörteln: Konturerna är jämn och klara. Körteln är typisk. Echogeniciteten är normal. Kapseln är kontinuerlig. Uppstigningen 0,3 cm är inte förtjockad. Den rätta proportionen är 4,3 * 1,2 * 10 cm.
Vänster delstorlek är 4,2 * 1,4 * 1,1. Volymen är 3,8 cm kubad.
Slutsats av ultraljudet av shchitov.zhelezy: Echographically små cyster med kalcinate av båda lobes av sköldkörteln. Den nodulära bildningen av sköldkörtelns vänstra lob

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
12 mars 2017 kl 21:04

Hej, du kan planera en graviditet, eftersom TSH för närvarande befinner sig i det normala intervallet. Det är omöjligt att sluta ta drogen, eftersom TSH ökar igen. Det är nödvändigt att fortsätta ta drogen under graviditeten och amning. Om graviditet inte uppkommer inom tre månader är det värt att ta ett blodprov för TSH. Befattningen uppträder bäst med TSH mindre än 2,5 mU / L.
När graviditeten kommer, kommer det vara nödvändigt att omedelbart göra TSH (för att se till att resultatet ligger inom det normala intervallet) och sedan för att analysera en gång var tredje månad för kontroll.
När det gäller ultraljud, kontroll en gång per år med observation av tillväxten av en nodulär (i denna slutsats visade du inte dess storlek). Om de är mer än 10 mm, bör en punktering av bildningen göras under ultraljudskontroll.

Hej, säg om TSH är förhöjd, kan det leda till en ökning av kolesterolnivåerna?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
12 mars 2017 kl 21:04

Hej, en förändring i TSH talar om det endokrina systemet fel. Och det är ansvarigt för många processer i kroppen, inklusive lipidmetabolism. Ökad TSH uppträder vid hypotyroidism, och det största problemet med denna sjukdom saktar ner de metaboliska processerna. Kolesterol, som kommer från mat och bildas i levern, måste normalt utföra sina fysiologiska funktioner (inbäddade i cellmembranet, deltar i syntesen av könshormoner, etc.). Med en minskning av ämnesomsättningen sänker cellförnyelseprocessen respektive minskad konsumtion, vilket leder till ökad blodökning. Mycket högt antal kolesterol orsakas sällan endast av gyrotyroidism, så det är nödvändigt att justera graden av TSH, att ompröva kost och livsstil.
Medan hypercholesterolemi upprätthålls är det nödvändigt att tillgripa medicinsk korrigering med statiner. Högt kolesterol orsakar skada på kärlväggen, vilket ökar risken för stroke och hjärtattacker. Det är lättare att förhindra allvarliga hälsoproblem än att bota dem.

Hej, berätta, snälla. Ingenting plågar förutom temperaturen på 37, vilket varar efter minskningen av immunitet och frekventa förkylningar i mer än en månad. Lymfocyter är förhöjda och neutrofiler sänks i procent, i en måttenhet 10-9 / L, samma indikatorer är normala, som doktorn sa, detta är ett tecken på inflammation i kroppen, och temperaturen är också hög. laboratorier upp till 400). De återstående testerna (biokemi och urin) är normala. Jag har inte givit hormoner än, jag gjorde en ultraljud av sköldkörteln (den terapeut rekommenderade att kontakta en endokrinolog). Beskrivning:
Isthmus 2 mm. Strukturen är måttligt heterogen, ekot är normalt, noderna är inte placerade. Rätt del-21x17x53 (volym 9,1 ml). Strukturen är måttligt inhomogen, echogeniciteten är normal. I de centrala delarna av loppet på baksidan finns en hypoechoisk nod av 8x4x7mm med klara konturer. Blodflödet i kärlens parenchyma förstärks inte. Den vänstra delen är 21x14x51 (volym 7.2ml). Strukturen av lobens vävnad uttalas inhomogen med bildandet av pseudo-nodtransformation, ekot är normalt. Sanna noder är inte placerade. Köldens totala volym. Körtlar är 16,3 ml. Regionala lymfkörtlar: Lymfkörtlar i jugulärgrupperna är inte förstorade, typiska echostruktur. I paratrakealtområdet är hypoecho-lymfkörtlarna 7x7x12mm, 11x4mm, 12x4mm, 8x3mm främst på vänster sida. Cervikal lymfadenopati. Rekommenderad: blodprov för TSH, St. T4, kalcitonin, joniserat kalcium, parathyroidhormon, antikroppar mot thyroglobulin, antikroppar mot tyroperoxidas. Berätta för mig varför så många tester? Vanligtvis verkar det som att endast TSH överlämnas och det verkar som T3 och T4, och jag har en sådan uppsättning, behöver jag verkligen överföra alla dessa analyser i min situation, eller kan jag börja med några specifika analyser och inte så mycket? Och kan det finnas en temperatur på grund av problem med sköldkörteln, med tanke på att temperaturen uppträdde med frekvent förkylning efter att immuniteten minskat och förblev så? Tack på förhand och ser verkligen fram emot ditt svar. Ursäkta om mycket text, jag ville beskriva situationen helt.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
12 mars 2017 kl 21:07

Hej, förändringar i blodet (lymfocytos) och förstorade lymfkörtlar indikerar behovet att undersökas för att utesluta Epstein-Barr-virus. För att göra detta, gör en ELISA av blod Ig G och Ig M på EBV. Passera även ELISA för cytomegalovirus och herpes simplexvirus. Hänvisa till smittskyddsspecialisten med resultaten.
Om sköldkörteln: kalcitonin, joniserat kalcium, parathyroidhormon - det här är hormoner som tas för att förtydliga arbetet med paratyroidkörtlarna. Behovet av undersökning bör bero på förekomst av klagomål och motsvarande klinisk bild. Diskutera denna fråga med en heltid endokrinolog.
TSH, T4 och antikroppar mot TPO bör testas, eftersom detta ingår i en omfattande undersökning av sköldkörteln. Ultraljud bör göras en gång per år för att styra nodulans tillväxt i högerkanten.
Utan ytterligare undersökning är det svårt att säga om en sköldkörtelsjukdom är orsaken till temperaturökningen. Ibland, mot bakgrund av hypotyroidism, är det en minskning av immunitet, och som ett resultat tillsättningen av EBV-infektion och andra problem.

Välkommen
Min dotter är 21 år gammal. Höjd 162, vikt 63. Menstruation från början (från 13 års ålder) var oregelbunden. 4 år sedan, efter att dysmenormen var ordinerad, justerades cykeln, en cykel bröts igen för ett år sedan, undersökningen avslöjade polycystiska äggstockar, Jess + ordinerades (tar tills nu), då testosteron var förhöjd, andra hormoner var normala. Cykeln har återgått till normala, i ultraljudet är äggstockarna redan normala utan spår av polycystisk, det finns inga biverkningar, testosteronen omfördelades - normalt. För sex månader sedan märkte en konstant ökning av kroppstemperaturen. Passerade alla slags undersökningar som inte har avslöjat något. För två månader sedan övergav hormoner - TSH 4.02 FT4 16.42 TSH 3.61. Endokrinologen föreskrev L-thyroxin 25 mg i 2 månader, men sade att lågkvalitativ feber kan associeras med sköldkörtel och efter 2 veckors intag kan temperaturen sjunka, men det hände inte. Två månader gått, takykardi uppträdde, TSH re-passed 3,96, praktiskt taget minskade inte. Endokrinologen ökade dosen till 50 mg och berättade att återta den efter 6 veckor. Vänligen berätta om denna behandling är tillräcklig och är det något behov av ytterligare undersökningar eller kan det behövas att kontakta en annan endokrinolog?

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
12 mars 2017 kl 21:08

Hej, det finns en komplicerad undersökning som föreskrivs vid subfebril temperatur. Det innefattar buk ultraljud, endoskopi, koloskopi, allmän analys av blod och urin, blod för infektion (HIV, RW, hepatit, virusinfektioner - EBV, CMV, HSV), lungröntgen, Mantoux test och andra.
Hypothyroidism kan leda till subfiltemperatur, men för att bekräfta detta måste alla andra organ och system undersökas fullständigt.
Ökad dosering av läkemedlet är motiverat, eftersom din dotter inte upplevde en signifikant minskning av TSH-nivån med 25 μg l-tyroxin. Det är nödvändigt att behandla hypothyroidism, även om det inte är associerat med subfiltemperatur. Observera din dotters hälsotillstånd. Om takykardin ökar, ska du omedelbart återta blodet på TSH.

Hallå Jag är 22. Bekymrad för konstant irritabilitet och huvudvärk. Jag donerade blod för hormoner, resultatet: T3 gratis 6,34. T4 fri 20. TTG 1,27. Vad säger du? T3 verkar överskridas.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
21 mars 2017 kl 21:56

Hej, en liten ökning av T3-icke-normativ, om TSH är normal. Enligt resultaten av analyser av data för sköldkörtelpatologi har du inte. För en fullständig undersökning ska en ultraljud av sköldkörteln göras. Kontakta en heltids neurolog för att lösa din fråga.

Överlämnad analysen på sikt ca 9 veckor, det fanns en upphöjd TTG - 4,31. Gynekologen föreskrev omedelbart euthyrox 25 mcg per dag och ett samråd med en endokrinolog. På grund av en tät rekord, var hos endokrinologen vid 14 veckor och återupptog analysen. Idag tog resultatet - 1,64 mIU / ml. Jag var ordinerad för att öka dosen till 50 mcg per dag. Och upprepa testet för 22-26 veckor. Jag förstod inte varför att öka något.
TSH sjönk otillräckligt, en gång ordinerad dosökning? Kan man gå till en annan läkare? Jag mår bra, jag förstår inte orsakerna till ökningen.

Endokrinolog Monakova Ekaterina Svar:
25 mars 2017 kl 02:10

Hej, för att få reda på orsaken till ökad dos av L-thyroxin, är det tillrådligt att du kommer till den endokrinolog som utsett det. Mest sannolikt ledde doktorn av att termen är liten och TSH bör vara ännu lägre. Men vanligtvis är det typiskt för första trimestern, och du har redan flyttat till den andra. För tillfället har du rätt att besöka en annan specialist för att höra en andra åsikt.

God dag! Jag har ett sköldkörtelstimulerande hormon 13161 och antikroppar mot tyroperoxidas - 425. Vi har ordinerat
L-tyroxin (dosering 75). Förklarade inte riktigt något. är det nog? Jag tar också jodtillgång. Verkligen ser fram emot svaret.

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
1 april 2017 klockan 10:15

Hej, du har hypothyroidism (minskning av sköldkörtelhormoner), som har uppstått på grund av autoimmun sköldkörtelit. Detta tillstånd uppstår på grund av felaktigt fungerande immunförsvar, därför är det svårt att eliminera orsaken till sjukdomen. Hormonersättningsterapi är nödvändig eftersom TSH är mycket hög. Kontrollen av TSH bör utföras om tre månader eller tidigare om förändringar sker i hälsotillståndet (hjärtslag, nervositet, aptitförändringar, vikt, sömnmönster). Jodmedicinering bör kasseras, eftersom orsaken till AIT inte är en jodbrist, utan en autoimmun process.

Hej, döttrar är 17 år. Det finns normala förändringar i sköldkörteln, blod och urin för socker. TTG. -0,96., t4 -11.66, antikroppar mot tyrocytperoxidas mindre än 0,25. Konstant irritabilitet (framför användningen), hår faller ut, det finns utslag på kroppen. Endast vid en mottagning till endokrinologen en vecka föreskrev barnläkaren bara jodomarin. Vilken diagnos kan göras och vilken behandling behövs? Tack för svaret.

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
4 april 2017 kl 08:49

Hej, det finns inga avvikelser i analyserna från dig, men du kan besöka den inre endokrinologen för vidare undersökning. De anmälda klagomålen kan vara symtom på centrala nervsystemet eller i matsmältningsorganet. Utför en grundlig undersökning med den lokala läkaren (biokemiskt blodprov, buk ultraljud, eventuellt EGD, copprogram etc.)

Hej, jag är 61 år, enligt resultaten av ultraljud hittades diffusa fokala förändringar i sköldkörteln, 7x6 mm, 4x4mm, 13x2mm noder. Analyser - TSH = 2,62 (norm 0,27-4,2), T4cb = 12,67 ( normen är 12-22), ATPO = 2,5 (normen är 1-30). Läkaren föreskrev tyroxin 75 μg, jodomarin 100 mg, kardiomagnyl 75 mg. Men om testen är normal, varför alla dessa mediciner? Jag gjorde inga klagomål till doktorn. Jag skulle vara väldigt tacksam för svaret.

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
8 april 2017 kl. 12:53

Hej, du bör återkomma med en läkare för att han ska kunna förklara behovet av hormonbehandling. Nodular goiter är inte en indikation på utnämningen av L-tyroxin. Kardiomagnyl bör också endast användas för vissa sjukdomar. Du borde punktera nodulen som är längre än 10 mm. Men problemet bör lösas med uzista, eftersom dess bredd är bara 2 mm, det vill säga det kan vara för smal för punktering.

God eftermiddag År fungerade inte för att bli gravid. De hittade problem med sköldkörteln, föreskrivna l-tyroxin 50 (tg 4,56). Från första cykeln visar det sig att bli gravid, jag återtar TNG-1,2, doktorn vinkade med handen och sa att han lämnade dosen på 50. Gynekologen ordinerade iodomarin 200. 7 veckor - missfall. Kan det finnas en sköldkörtel orsak? Fortsätter jag att dricka en dos på 50?

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
9 april 2017 kl 08:58

Hej, resultatet av TSH för första trimestern är mycket bra, så det är osannolikt att problem med sköldkörteln orsakade missfallet. Vi måste undersökas väl för infektion, kontrollera blodkoagulationssystemet. Och kom ihåg att ett missfall är först och främst ett naturligt urval. Fortsätt ta L-tyroxin i den angivna dosen och hitta en bra gynekolog-reproduolog.

God dag! Snälla berätta vad TSH betyder - 42.5325, om T4 är ledig - 7,49 och T3 är ledig - 2,16. Med detta dödades sköldkörteln genom radioaktiv jod för 6 år sedan.
Vänligen berätta vad jag ska göra. Hon gjorde ett möte, men kön är väldigt långt borta.

Endokrinolog Svara:
3 maj 2017 klockan 10:36

Hej, bedöma med den information som presenteras har du behandlats med radioaktivt jod på grund av diffus giftig goiter. Detta tillstånd kännetecknas av en ökad nivå av hormonet thyroxin (T4) och ett reducerat värde av TSH (hypertyreoidism). För tillfället är situationen helt motsatta - TSH har vuxit, och T4 är reducerad (hypotyreoidism). Det här är de konsekvenser som uppstått på grund av terapi med radioaktivt jod. Betydelsen av hypothyroidismbehandling är hormonbehandling med L-thyroxin. Det är viktigt att välja rätt dos av läkemedlet, beroende på patientens ålder och vikt. Detta måste göras av full-time endokrinologen efter en grundlig undersökning och utvärdering av de angivna testresultaten.

Hallå Jag har en 9 veckors graviditet. Har överlämnat analysen av TSH - 2.28. Är det nödvändigt att minska det. Eller är detta ett normalt resultat för första trimestern?

Endokrinolog Svara:
3 maj 2017 kl 12:29

Hej, under första trimestern observeras vanligtvis lägre TSH-nummer, men ditt alternativ är också en variant av normen. Du kan göra en andra analys i en månad. Om TSH växer, är det nödvändigt att besöka en endokrinolog.

Hallå För två månader sedan diagnostiserades jag med primär hypothyroidism. kryptisk 9,15. En endokrinolog föreskrev eutirox 88 mg (jag har druckit det i nästan två månader). Idag fick en ny analys av TTG 3,74. doktorn har inte varit Vänligen berätta varför symptomen inte går bort. de stör mig verkligen (lågt tryck 100 70) yrsel. Ringar i öron. Svaghet. Rädsla. Händer skakar ((((

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
13 juni 2017 kl. 10:33

Hej, symtomen på sjukdomen, speciellt om den började för länge sedan, går sällan bort de första månaderna efter behandlingens början. Du bör också inte glömma att de symptom du listade kan vara associerade inte bara med sköldkörtelsjukdom, men också med problem med andra inre organ.
Du skriver inte din ålder och vikt. Kanske kan du öka dosen av läkemedlet något. Men det bör komma ihåg att vid överdosering kan tecken på tyrotoxikos uppträda. Detta kommer att påverka hela kroppen som helhet, särskilt de nervösa och kardiovaskulära systemen.

God kväll, berätta vad TSH-2.670mkme ml betyder, AT-TPO-16,50 IU ml och ultraljud visade rätt andel 35 * 13 * 8 mm, V 1,94 ml, vänster fraktion 31 * 8 * 9 mm, V 1,11 ml, konturer lika, struktur finkornig

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
13 juni 2017 klockan 10:35

Hej, hormonella nivåer ligger inom normala gränser. Ultraljudsavvikelser i sköldkörtelns struktur är ganska vanliga. Det viktigaste är att det inte finns några knutpunkter.
Du bör ta jodregimer i två till tre månader. Speciellt om du bor i en zon som innehåller lite jod i miljön.

God eftermiddag Jag är 36 år gammal. En ultraljud avslöjade en multinodulär goiter. Storleken på formationerna från 5 till 13 mm i höger lob och i vänster lob är 48 mm i diameter. Testresultat: sköldkörtelstimulerande hormon 1.072 MCU / ml
Triiodothyronin fri 3,21 pg / ml
Kalciumjoniserat 1,23 mmol / l
Detta är allt som läkaren har angett för att klara provningarna.
Frågan om vad dessa indikatorer visar och för vilket syfte doktorn föreskrev att använda L-tyroxin 50 på ett enda bord. Och yodomarin 100
Tack på förhand för ditt svar.

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
15 juni 2017 kl 08:47

Hej, det är svårt att kommentera utnämningen av L-tyroxin, som rekommenderas av en annan läkare. Det brukar användas om TSH är över normal. Du anger inte standard för laboratoriet där du tog blodprovet. Vanligtvis är den övre gränsen 4,0 MCU / ml. Du bör diskutera med läkaren orsaken till utnämningen av L-thyroxin, eller besöka en annan heltid endokrinolog för en personlig undersökning och lösning av denna fråga.
Du måste också punktera de knutar som är större än 10 mm.

Hej, jag har primär hypothyroidism, doktorn tilldelar mig alltid en analys endast för TSH, när jag frågade varför jag inte var ordinerad tester för T3, T4, antikroppar mot tyroglobulin, antikroppar mot TP, sa hon till mig att diagnosen gjordes och det räcker bara att kontrollera TSH. Jag ville veta från dig detta är sant? Jag hade en annan läkare före det (jag bytte mig på grund av flytten), som diagnostiserade mig, hon gav mig alltid alla test och vittnesmål, jag reste mycket, jag tog dosen länge. Tack på förhand!

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
20 juni 2017 kl 21:28

Hej, primär hypothyroidism förekommer av olika anledningar, men behandlas på samma sätt - med hjälp av hormonersättningsterapi med L-tyroxin. Och vi kan bara kontrollera dosen av detta läkemedel bara med hjälp av ett blodprov för TSH. Om du är lugnare kan du göra en generell hormonprofil och de indikatorer som tidigare avvisades från normen. Men korrigeringen av behandlingen kommer inte att påverka.

God eftermiddag Jag är 23 år gammal. 3 månader sedan gjorde jag en sonografi av sköldkörteln, diagnostiserade en diffus sköldkörtelhyperplasi inom 1 grad. Har klarat analyser TSH-3,9 (norm 0,5-4,1), T4 fri-1,2 (normalt 0,85-1,85), antikroppar mot tyroglobulin 238,6 (normalt upp till 100). Därefter föreskrev doktorn l-toxin 25 mg. I 2 månader fick jag ca 10 kg. Återigen passerade jag analyserna av TSH-2.9 (normen är 0,5-4,1), T4 är fri-1,55 (normen är 0,85-1,85). Därefter förskrivs läkaren att dricka l-teroxin 50 mg. Efter 15 dagar testades TSH-0.314 (norm 0.27-4.2) igen och T4 var fri-1,78 (normen var 0,93-1,7). Nu ordinerade doktorn att dricka 3/4 del 50 mg l-terixin. Men på grund av det faktum att jag har ökat hormonet T4 är jag rädd för att dricka medicin. I 10 dagar har jag inte druckit, kan jag börja dricka igen, eller ska jag inte? Vet inte vad du ska göra, snälla hjälp.

Endokrinolog Mama12.ru Svar:
26 juni 2017 kl 21:44

Hej, du borde besöka en annan heltid endokrinolog för att höra den andra expertens uppfattning om ditt ämne. För tillfället skulle jag ge dig prov på en ren bakgrund utan L-tyroxin (TSH överkänslig och T4 fri). Och med fina resultat, gör en tid för att se en läkare.

Hallå Barnet är 4 år gammal, medfödd hypothyroidism, vi dricker L-thyroxindosering 100, donerat blod på TSH, med en hastighet på O, 66 hennes resultat är 0,0143. Vad ska man göra och hur man ska vara? Tack på förhand

Endokrinolog Svara:
8 juli 2017 kl 13:21

Hej, du behöver en korrigeringsbehandling, men endokrinologen bör ta itu med denna fråga efter en personlig undersökning av barnet.

Hallå Kan en pediatrisk endokrinolog förskriva L-tyroxin till ett barn (7 år gammal) utan att först testas för sköldkörtelhormoner?

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
15 juli 2017 kl 12:59

Hej, hormonersättningsterapi har strikta indikationer. Det är därför inte rekommenderat att förskriva L-tyroxin utan undersökning. Du måste göra ett blodprov för TSH, T4-fri och antikroppar mot TPO. Förutom laboratoriemetoder bör man också genomgå ultraljud av sköldkörteln.

God dag!
Jag har hypothyroidism, en endokrinolog föreskrev L-thyroxin för att starta 25 μg / dag. Innan du går till en omprövning, behöver jag skicka prov för TTG, T4 gratis och antikroppar mot TPO.
Berätta för mig, är det nödvändigt att sluta ta drogen 1 vecka före testen? Eller ska det fortsätta att dricka?
Läkaren gav inga specifika instruktioner om denna poäng.

god eftermiddag barn 2g.10 månader. tester för antikroppar mot receptorn ttg 0,4 t4-12,78, t4 totalt-112,6, t3 totalt 3,5, t3-friheter - 6,93, insulin-4,7, c-peptid -1,210, med en belastning (efter ätning) insulin-3,6 s - peptid-1.280, T3-fri-7.22. Sköldkörtel ultraljud är normalt. Ökad endast t3 gratis. Vad kunde det vara? barnet blir trött snabbt, det svettas, tårer, vi tar inte upp vikt och höjd. startade i januari 2017 efter acetonitet. Ska jag ge jodomarin? till läkaren på bara två veckor.

MAMA12.ru Svar:
16 augusti 2017 kl 9:17

Hej, i sådana fall rekommenderas att man kontrollerar indikatorn som ändrades under den första undersökningen om en månad. Du kan börja ta iodomarina i en dos av 50 mcg innan du undersöker endokrinologen.

Välkommen! Diagnos: subklinisk hypothyroidism, ttg-6,4; över 4-16,5; St. T-7,3; Hon gjorde ett klagomål: skarpt lägger på 12 kg, svullnad i ansikte och ben. 51 år gammal, 78 kg (var 66 kg) höjd 156. Läkaren slutade, det fanns ingen behandling... Kan du ge mig något råd i detta fall? Tack på förhand!

God dag!
Mamma är 80 år gammal.
Ultraljud av sköldkörteln - utan patologier.
TSH = 7,81 pMO / ml med en norm = 0,27 - 4,2 pMO / ml
ST4 = 0,904 vid normen (anges i laboratoriebladet) = 0,93 - 1,70
Men! i den takt som anges i informationsartiklarna = 0,70 - 1,71
Separat nämner jag att kreatinin också ökas = 147 vid en hastighet av = 44,0-80,0
Intresserad av din expertutlåtande. Är det subklinisk hypotyreoidism eller redan manifest? Med sådana gränsvärden och vid denna ålder behöver du börja ta hormoner eller avstå? Tack på förhand.

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
19 oktober 2017 kl. 17:51

Hej, hos patienter i den äldre åldersgruppen är TSH-frekvensen något högre än i andra kategorier av medborgare. Detta beror på det faktum att deras användning av hormonersättningsterapi kan orsaka komplikationer i hjärt-kärlsystemet. Därför föreskrivs läkemedel strikt enligt indikationerna för förlängd förhöjd TSH, en uppenbar minskning av T4-fri och om det finns klagomål från patienten (förresten skriver du inte varför du gick för test).
Konsultera en heltid endokrinolog om hanteringstaktik. Normalt föreskrivs kontrolltest efter tre månader eller tidigare med försämring.

God dag! Jag är mycket bekymrad över hormonet TSH och T4 gratis. TSH hos mig är 2,81, och T4 är fri-12,1. Acceptera jodmarin 200 1 gång per dag. Graviditet 13,6 veckor. Det här är normala indikatorer och hur påverkar detta barnet?

Endokrinolog MAMA12.ru Svar:
19 oktober 2017 kl 15:59

Hej, TSH i det normala intervallet och T4 gratis längst ner. I sådana fall är det absolut nödvändigt att du besöker en endokrinolog personligen för att bedöma din övergripande hälsa och alla riskfaktorer. Om det behövs kommer läkaren att ordinera hormonbehandling.

Välkommen! Min dotter är 7 år gammal. Hon har en utvidgad ultraljudssköldkörtelkroppsvolym på 7,7. TSH

  • Välkommen! Min dotter är 7 år gammal. Hon har en utvidgad ultraljudssköldkörtelkroppsvolym på 7,7. TTG MAMA12.ru Svar:
    25 november 2017 kl 12:35

    Hej, du borde definitivt besöka en endokrinolog, eftersom det finns en signifikant minskning av TSH-nivån. Sådana situationer kräver behandling. Karatklasser bör skjutas upp tills adekvat behandling för sjukdomen har valts.

    God dag! Känsla dåligt, hjärtvärk, svaghet, svettande fruktansvärt. Jag är en kvinna, 60 år gammal. Problem med sköldkörteln - jag sitter på L-tyroxin. Det är fruktansvärt svårt att registrera sig hos en läkare, till och med till en betald endokrinolog. Här är testerna:
    Blodbiokemi
    Atherogen koefficient - 5,7
    Lipoproteiner med hög densitet - 0,95 mmol / l
    Lipoproteiner med låg densitet - 5,05 mmol / l
    Triglycerider - 1,59 mmol / l
    Kolesterol - 6,39 mmol / l
    Hormoner och tumörmarkörer
    Sköldkörtelstimulerande hormon - 8,7000 μIU / ml (den första så höga)
    Berätta för mig, är det nödvändigt att öka dosen av L-thyroxin och hur mycket?

    Endokrinolog mama12.ru Svar:
    20 december 2017 klockan 00:12

    Hej, du skriver inte T4 gratis och röstar inte dosen av l-tyroxin. Därför är det svårt att ge specifika rekommendationer.
    Ökad kolesterol och högdensitetslipoproteiner kräver uppmärksamhet. För ytterligare undersökning bör du göra USDG för brachiocefaliska artärer. Om du har högt blodtryck, har nära släktingar haft stroke eller hjärtinfarkt, då bör du börja ta statiner i en dos som läkaren ska ordinera efter en heltidskonsultation.

    Hallå Jag är 25 år gammal, höjd 170, vikt 48 (väldigt svår att få ner i vikt). Den 16 maj 2017, efter att ha passerat ultraljudet, fick jag följande resultat: Echogenicitet: parenchymen är isoechoic. Echostructure: ojämn på grund av iso-ekogena noder med cystisk degenerering i höger lob 12 mm, 2,6 mm. Slutsats: Echo tecken på nodular goiter. Resultatet av punktering är en nodulär, övervägande coloid goiter med manifestation av cystisk degenerering. Hormontestet var inte ordinerat för mig av läkaren och behandlingen också. Efter ett halvår går jag igenom ultraljudet igen, resultatet är ungefär detsamma: i höger om löven isoechogen. knut, utan aktivt blod. 13mm-8mm-12mm, nodular goiter. Den här gången vände jag mig till en annan endokrinolog och jag fick ett hormonprov. Jag har följande resultat 15 december 2017: mtg 3,8 (0,27-4,2 mMOD / l), vid-tpo 7,58 (upp till 34MOD / ml), t4free 15,77 (12-22 pmol / 1), prolactin 886, 9 (i en hastighet av 60-600 i follikulärfasen (levererad på första gin i mts). Jag gick till min gynekolog med problemet med ökat prolaktin, doktorn förskrivit mig alaktin (golv 0,25 μg per vecka i 4 veckor). Propylalaktin och återpassad analys för prolactin (resultat 158 ​​(norm 109-557) och ttg) eftersom det var nära den övre gränsen) (resultat 1.82 (norm 0.4-4.0). Jag gick till gynekologen igen och hon förlängde behandlingen med alaktin under ytterligare 6 månader, rådde överlämna ttg igen, eftersom han har förändrats så drastiskt och om nödvändigt att dricka L-tyroxin) Och endokrinologen, som ursprungligen föreskrev analysen för hormoner, sa motsatsen: "Jag skulle inte råda dig att dricka alaktin, det är ett hormon, varför borde du dricka det bättre Tazalok för att upprätthålla prolactin i normal och yo-sen för schzh i 3 månader. " Och jag har ett dilemma, vad ska man göra, vem att lyssna på? Vänligen meddela

    Doktorsendokrinolog mama12.ru Svar:
    30 januari 2018 klockan 10:22

    Hej, om nodular goiter behöver årlig övervakning. Hittills är TSH-behandling inte nödvändig. I samband med den ökade nivån av prolaktin måste vi fortsätta att fortsätta ta alaktin. Detta är inte ett hormon, men ett läkemedel som sänker nivån av hormonet (prolaktin). Behandlingsförloppet är minst tre månader. För att eliminera problem med hypofysen är det bättre att göra en MR-skanning av hjärnan. Tazalok - örtmedicin. Kommer han att hålla nivån av prolaktin är inte känd.

    Jag är 57 år gammal vikt 86kg dricka l-tyroxin 100 2 månader. I 2017, i november, var sköldkörteln fullständigt borttagen. Jag passerade på hormonerna LTG-0.08, T3-4.6 och T4-19.9. Nu har hälsotillståndet förvärrats, illamående uppstod, dålig sömn, lite tremor, förstoppning och feber. Vad ska jag göra? kanske en stor dos? väntar på ett svar

    Endokrinolog mama12.ru Svar:
    4 februari 2018 kl 21:31

    Hej, ett blodprov för TSH visar att det har blivit mindre än normalt. Vanligtvis i sådana fall reduceras dosen av L-tyroxin, men för detta bör du besöka heltid endokrinologen. Om du har en sköldkörtel borttagen på grund av onkologi, förskriver endokrinologer alltid höga doser av L-thyroxin för återkommande profilering. Därför rekommenderar jag inte att jag själv ska experimentera.

    Maria Svar:
    6 februari 2018 kl. 01:03

    Biopsianalysen visade att det inte finns någon onkologi, tack gud, men jag hade stark svettning före operationen, och så är det nu. Om läkaren minskar dosen, är det troligt att bli av med denna svettning ännu värre på vintern och sommaren? Är det dåligt att ett blodprov för TSH visar mindre än normalt?

    MAMA12.ru Svar:
    17 februari 2018 kl. 10:41

    Hej, svettning kan inte bara bero på sjukdomar i sköldkörteln. Men om din TSH är mindre än normalt är det vettigt att först justera denna indikator (minska dosen av L-thyroxin). Fråga också en endokrinolog för ytterligare testning på könshormoner (särskilt testosteron). Gör en gynekologisk ultraljud, undersökt av en neurolog.

    Victoria Svar:
    25 april 2018 kl 21:49

    Hallå Jag har en historia av AIT, subklinisk hypotyreoidism. Anti-TPO är alltid förhöjd, T4 är normalt, TSH är förhöjd. Det fanns inga klagomål. Observerad vid endokrinologen TSH var upp till 10, behandling var inte föreskriven. När hon blev gravid tog hon 125 mcg eutirox under hela graviditeten och stoppades efter leverans. Nu finns det ingen möjlighet att adressera personligen till endokrinologen. Hjälp tack. Hon började gå upp i vikt dramatiskt, hon passerade sina tester: TSH 11, T4 av St. 12. Berätta för mig, ska jag börja ta eutirox och i vilken dos? Min höjd är 163, vikten är för närvarande 88 kg. Tack

    Endokrinolog mama12.ru Svar:
    29 april 2018 kl 20:20

    Hej, du behöver definitivt hormonbehandling. Det är nödvändigt att börja behandlingen med 50 eller 75 mkg L-thyroxin. Men detta bör ske under kontroll av en endokrinolog. TTG-kontroll efter tre månader.

    Min tjej är 1 år gammal. TTG-2,44mkme / ml (normen är skriftlig 0,61-2,2). T4-norm-0.93. Har hon Sind.Dauna. Är det värt att oroa sig?

    MAMA12.ru Svar:
    17 februari, 2018 kl. 12:13

    Hej, sådana situationer kräver kontroll (det är vanligtvis föreskrivet att återföra TSH efter tre månader). Omedelbart föreskrivs hormoner sällan. Du bör besöka en heltid endokrinolog för att säkerställa att läkaren bedömer barnets övergripande hälsa.

    Välkommen! Snälla, snälla, och att efter sista mottagningen av endokrinologen blev jag helt förvirrad. För tre år sedan diagnostiserades jag med autoimmuna theroider och tog L-tyroxin. Läkaren som gjorde diagnosen förklarade för mig att nivån av ttg borde vara från 0,4 till 4. Var 3-4 månader passerar jag ttg, håller på nivå 2-3. För en vecka sedan var jag i en mottagning hos en annan endokrinolog (förutom, vem gjorde diagnosen inte kunde få). Läkaren, som har sett min analys av ttg lika med 2 (hon tog i mars), sa att det här är en dålig analys och förklarar att analysen av ttg bör vara ca 0,1-0,2, vilket ökar dosen av L-tyroxin 1,5 gånger. Vad ska jag göra, berätta för mig?

    MAMA12.ru Svar:
    18 april 2018 kl 08:23

    Hej, den andra endokrinologen är inte riktigt rätt, eftersom siffrorna som anges av honom är för små och indikerar förekomsten av hypertyreoidism (för mycket hormonnivåer). Dessa TSH-siffror rekommenderas för patienter som genomgår operation för att ta bort sköldkörteln på grund av onkologi. Du bör följa siffrorna från 0,4 till 4. Om du planerar en graviditet är den ideala TSH upp till ca 2,5.

  • Du Kanske Gillar Pro Hormoner